poniedziałek, 16 maja 2016

Moussaka,.................. najlepsza na świecie


3 średnie bakłażany 
3-4 ziemniaki
300 g mięsa mielonego jagnięcego
300 g mięsa mielonego wołowego
2 szalotki
3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego oregano 
2 liście laurowe 
2 gałązki tymianku
3 ziarna ziela angielskiego
1 puszka pomidorów
1 spory kawałek kory cynamonowca
1 łyżka mąki - do zagęszczenia mięsa
sól, czarny pieprz - do smaku

sos bechamel:
60 g masła
60 g mąki
500 ml mleka
60 g parmezanu
80 g sera Gruyère
sól, czarny pieprz - do smaku

Bakłażany umyć, oczyścić i pokroić wzdłuż w plastry o grubości 1 cm
. Posypać z obu stron solą i zostawić na 30-60 minut; warzywo "spoci się" tracąc przy tym goryczkę.



W międzyczasie przygotować resztę składników. Szalotkę  i czosnek pokroić w drobną kostkę,


Na gorącej patelni podsmażyć mięso .. Cały czas trzeba mięso mieszać i rozgniatać drewnianą łyżką, 
aby jego kawałeczki były jak najmniejsze.
Do mięsa dodać szalotkę, czosnek, laskę cynamonu, ziele angielskie oraz liść laurowy i smażyć około 5 minut,
 aż mięso się lekko zrumieni, a cebula zeszkli. Dodać oregano i tymianek, pokrojone pomidory .


 Dusić pod przykryciem, na małym ogniu 30  minut. Po tym czasie odkryć patelnię, 
wyciągnąć korę cynamonu, gałązki tymianku i liść laurowy, odparować nadmiar sosu. 
Pod koniec smażenia dodać ewentualnie łyżkę mąki, aby zagęścić mięsny sos.
 Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

 Oberzyne obetrzeć  papierowym ręcznikiem, a następnie każdy plasterek zgrillowac. 
Plastry bakłażana ułożyć na talerzu lub desce.


Ziemniaki ostrugac,pokroic w plastry i rówież zgrillowzc .
W naczyniu do zapiekania umieścić na spodzie 1 warstwe ziemniaków , na niej 1/3 mięsa, 1 warstwa bakłażana i 1/3 mięsa,ostatnią warstwe bakłażanów i mieso. 

Zetrzeć sery na drobnej tarce.. W rondelku rozgrzać masło, podsmażyć na nim mąkę robiąc jasną zasmażkę. 
Rozprowadzić ją stopniowo dodawanym mlekiem, ciągle mieszając. 
Dodać do sosu połowę serów, mieszając gotować chwilę na małym ogniu, aż sos zgęstnieje . 
Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Gotowym sosem polać zapiekankę. Sos powinien stanowić warstwę ok. 1,5 cm



. Posypać z wierzchu pozostałym serem i piec w temperaturze 180 stopni 35-45 minut do zarumienienia ....
Po wyciągnięciu odstawić naczynie z zapiekanką na kilka minut, aby odpoczęła i lekko się zespoliła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)