poniedziałek, 16 maja 2016

Stefanka .................Miodownik z kremem z kaszy manny

Ciasto
500 g mąki pszennej
130 g cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g masła
3 łyżki płynnego miodu
2 jajka
szczypta soli


Mąkę mieszamy z cukrem, solą, sodką. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy z mąką, aż powstaną grudki. 
Następnie dodajemy jajka i miód i szybko zagniatamy, az powstanie elastyczne ciasto 
 Ciasto dzielimy na 3 równe kawałk i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.


Blachę o wymiarach ok. 35cm na 23 cm wykładamy papierem do pieczenia 
1/3 ciasta rozwałkowujemy na kształt dna blachy, przekładamy na wałku do blaszki
 i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 13-15 minut (ciasto powinno być złote).
Po upieczeniu wyjmujemy, przekładamy na kratkę i pieczemy następne.

Krem
8 łyżek kaszy manny
750 ml mleka 2%
120 g cukru
200 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
lub sok z 1/2 cytryny
opcja: słoiczek gęstego dżemu pożeczkowego lub śliwkowego



W ganku gotujemy mleko, dodajemy cukier i kaszę i gotujemy ok. 4 minut cały czas mieszając, 
oprowadzamy do zagotowania. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć (jak budyń).
Zdejmujemy, studzimy
Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem.
Następnie, do masła dodajemy porcjami kaszę i cały czas miksujemy
Dodajemy aromat lub sok z cytryny.

Układamy warstwami:
ciasto,dżem ,masa ,ciasto 

Wierzch ciasta możemy polać czekoladą, posypac cukrem pudrem lub kokosem....wg uznania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)