Ciasto
500 g mąki pszennej
130 g cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g masła
3 łyżki płynnego miodu
2 jajka
szczypta soli
Mąkę mieszamy z cukrem, solą, sodką. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy z mąką, aż powstaną grudki.
Następnie dodajemy jajka i miód i szybko zagniatamy, az powstanie elastyczne ciasto
Ciasto dzielimy na 3 równe kawałk i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Blachę o wymiarach ok. 35cm na 23 cm wykładamy papierem do pieczenia
1/3 ciasta rozwałkowujemy na kształt dna blachy, przekładamy na wałku do blaszki
i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 13-15 minut (ciasto powinno być złote).
Po upieczeniu wyjmujemy, przekładamy na kratkę i pieczemy następne.
Krem
8 łyżek kaszy manny
750 ml mleka 2%
120 g cukru
200 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
lub sok z 1/2 cytryny
opcja: słoiczek gęstego dżemu pożeczkowego lub śliwkowego
W ganku gotujemy mleko, dodajemy cukier i kaszę i gotujemy ok. 4 minut cały czas mieszając,
oprowadzamy do zagotowania. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć (jak budyń).
Zdejmujemy, studzimy
Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem.
Następnie, do masła dodajemy porcjami kaszę i cały czas miksujemy
Dodajemy aromat lub sok z cytryny.
Układamy warstwami:
ciasto,dżem ,masa ,ciasto
Wierzch ciasta możemy polać czekoladą, posypac cukrem pudrem lub kokosem....wg uznania
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz