Na Puree ziemniaczane:
ok. 700 g ziemniaków
3 łyżki masła
mleko
sól
pieprz
2 łyżki oleju
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
800 g wołowego mięsa mielonego
400 ml bulionu wołowego
puszka pomidorów krojonych lub przecier
sól
pieprz
Na dużej patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę razem z marchewką, często mieszając, przez ok. 5 minut.
Dodać mielone mięso, zwiększyć ogień i smażyć mieszając przez 5 minut. Dodać przecier pomidorowy i smażyć przez 5 minut.
Wlać trochę wody lub bulionu i sos worcestershire. Doprowadzić do wrzenia, przykryć,
zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut .
Zdjąć pokrywę i gotować przez 10 - 15 minut, aż płyn wyparuje. Dodać tymianek, doprawić solą
oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wyłożyć do niedużego naczynia żaroodpornego o wymiarach około 17 x 17 cm
Purée ziemniaczane: Ziemniaki obrać , pokroić na średniej wielkości kawałki i ugotować.
Odsączyć, chwilę odparować, dodać mleko i gałkę muszkatołową, zrobić gładkie purée praską do ziemniaków.
Doprawić solą oraz pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyłożyć purée na mięso, posypać tartym serem cheddar.
Piec przez 25 minut, aż wierzch się zarumieni .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz