poniedziałek, 16 maja 2016

Cottage pie.....angielska pyszna zapiekanka

Na Puree ziemniaczane:
ok. 700 g ziemniaków
3 łyżki masła
mleko
sól
pieprz

2 łyżki oleju
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
800 g wołowego mięsa mielonego
400 ml bulionu wołowego
puszka pomidorów krojonych lub przecier
sól
pieprz


 Na dużej patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę razem z marchewką, często mieszając, przez ok. 5 minut.
Dodać mielone mięso, zwiększyć ogień i smażyć mieszając przez 5 minut. Dodać przecier pomidorowy i smażyć przez 5 minut.
Wlać trochę wody lub bulionu i sos worcestershire. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, 
zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut .
Zdjąć pokrywę i gotować przez 10 - 15 minut, aż  płyn wyparuje. Dodać tymianek, doprawić solą
 oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wyłożyć do niedużego naczynia żaroodpornego o wymiarach około 17 x 17 cm 



Purée ziemniaczane: Ziemniaki  obrać , pokroić na średniej wielkości kawałki i ugotować.
Odsączyć, chwilę odparować, dodać mleko i gałkę muszkatołową, zrobić gładkie purée praską do ziemniaków. 
Doprawić solą oraz pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyłożyć purée na mięso, posypać tartym serem cheddar. 
Piec przez 25 minut, aż wierzch się zarumieni .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)