Biszkopt:
6 dużych jajek
1 niepełna szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
szczypta soli
Poncz:
125 ml wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wódki
Krem śmietanowy:
600 ml śmietany 30 %
250 g sera mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 opakowania śmietan fix
Dodatkowo:
1 kg truskawek ( czasem daję maliny)
250 g dżemu truskawkowego
50 g gorzkiej czekolady
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać do połączenia się składników.
Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać
żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać.
Tortownicę (28 cm) wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków nie smarować. Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 35 minut w 170 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Krem śmietanowy:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fiksem. Kiedy będzie gęstnieć, ale wciąż będzie półpłynna,
dodać po łyżce mascarpone i ekstrakt z wanilii. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników
i zgęstnienia masy.
Poncz: Składniki ponczu połączyć, wieszając do rozpuszczenia.
Pierwszy spód biszkoptowy nasączyć ponczem i wysmarować cienką warstwą dżemu.
Poukładać oczyszczone i pokrojone na połówki truskawki.
Na truskawki wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i równomiernie rozsmarować.
Przykryć kolejnym krążkiem biszkoptowym i nasączyć go ponczem, wysmarować dżemem, ułożyć truskawki
i pół pozostałej masy. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym. Wierzch i boki wysmarować pozostałym kremem.
Czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i obsypać nią boki tortu.
Na wierzch tortu ułożyć pokrojone na plasterki truskawki.
Tort schłodzić w lodówce !