2,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Składniki na mus jagodowy:
50 dag jagód
3 łyżki wody
4 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
Składniki na bitą śmietanę:
350 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
1 starta czekolada
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta.
Standardową, prostokątną blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia .
Wyłożyć ciasto do formy i piec na złoty kolor w temperaturze 190oC przez około 35 minut.
Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Owoce włożyć do garnka, podlać wodą, dodać cukier i gotować około 10 minut.
Owoce powinny być miękkie ale nie całkowicie rozgotowane.
Zestawić z ognia i do jeszcze gorącego musu dodać żelatynę.
Wymieszać dokładnie i odstawić do wystygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Na kruche ciasto wyłożyć mus, następnie bitą śmietanę.
Całość wyrównać a wierzch posypać tartą czekoladą.
Przed podaniem dokładnie schłodzić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz