poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Ciasto z jagodowym musem i bitą śmietaną................Gâteau aux bleuets et crème fouettée

2,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Składniki na mus jagodowy:

50 dag jagód
3 łyżki wody
4 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
Składniki na bitą śmietanę:

350 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
1 starta czekolada

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta.
Standardową, prostokątną blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia .
 Wyłożyć ciasto do formy i piec na złoty kolor w temperaturze 190oC przez około 35 minut.
 Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Owoce włożyć do garnka, podlać wodą, dodać cukier i gotować około 10 minut.
Owoce powinny być miękkie ale nie całkowicie rozgotowane.
 Zestawić z ognia i do jeszcze gorącego musu dodać żelatynę.
Wymieszać dokładnie i odstawić do wystygnięcia.

Schłodzoną  śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Na kruche ciasto wyłożyć mus, następnie bitą śmietanę.
Całość wyrównać a wierzch posypać tartą czekoladą.
 Przed podaniem dokładnie schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)