środa, 10 maja 2017

Syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:

150 - 200 sztuk dobrze rozwiniętych kwiatów mniszka lekarskiego 
(zebrane w suchy słoneczny dzień)
woda 300 ml + 200 ml
sok z jednej cytryny
1 szkl ksylitolu
imbir świeży

Wykonanie:
Liczenie kwiatów to najtrudniejszy etap wykonania majowego miodku. Potem już będzie z górki. ;)
Kwiaty zalej 2 szklankami wody, dodaj cytrynę bez skórki pokrojoną w kostkę oraz kilka plastrów imbiru  i gotuj przez ok. 45 minut na najmniejszym ogniu.
Następnie pozostaw pod przykryciem na 24 godziny.
Następnego dnia odciśnij przez gazę zawartość garnka, dodaj ksylitol i gotuj aż płyn się zredukuje mniej więcej o połowę .

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego jest najczęściej stosowany w celu łagodzenia bólu gardła i leczenia infekcji górnych dróg oddechowych ale też:
przeciwwirusowe i antybakteryjne,
oczyszczające organizm z toksyn,
wzmacniające system immunologiczny,
wspomagające układ oddechowy (głównie podczas infekcji) i pokarmowy (usprawnia trawienie),
działanie moczopędne – zalecany przy schorzeniach nerek, infekcjach dróg moczowych, kamicy nerkowej,
 zapobieganie miażdżycy,
przyspieszanie gojenia się ran i stanów zapalnych,

polecany przy chorobach wątroby i woreczka żółciowego.

Pizza na spodzie z brokuła



1/2 brokuła 
1 jajko
50 g mąki z brązowego ryżu
10 g mąki żytniej razowej
1/4  czerwonej cebuli (drobno posiekanej)*
 1 duży ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Na zaczyn drożdżowy:5
50 ml mleka
20 g drożdży świeżych lub opakowanie suszonych
1 łyżka mąki żytniej razowej
1 łyżeczka cukru




Ugotować brokuła na parze!
 Ważne jest to by nie gotować ich zbyt długo, by nie miały w sobie zbyt dużo wody. Można jedynie zblanszować....

Podgrzać mleko, aż będzie ciepłe , dodać pozostałe składniki na zaczyn : pokruszone drożdże, mąkę oraz cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, wyłączyć ogień, przykryć ściereczką i poczekać do podwojenia objętości.






Następnie do osobnej miski wrzucić podgotowanego brokuła (ważne by był jeszcze ciepły, lecz nie zbyt gorący), jajko, mąkę ryżową oraz żytnią, cebulę z czosnkiem, przyprawy oraz dolej zaczyn drożdżowy. Całość zmiksować na jednolitą masę. Potrwa to jedynie kilka minut. Masa będzie jeszcze ciepła, przykryć więc miskę kuchennym ręcznikiem i odstawić na bok na 15 minut, by drożdże zaczęły „pracować”.

Po 15 minutach, rozgrzać piec do temperatury 185 C, ciasto uformować w okrąg około 25 cm średnicy na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Tak rozsmarowane ciasto włożyć do pieca i piec przez około 25 minut, aż się zetnie.





Na tak podpieczone ciasto wyłożyć ulubiony sos oraz wszystkie dodatki.
 Pizzę ze wszystkimi dodatkami piec przez kolejne 35 minut w temperaturze 185 C.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)