wtorek, 21 marca 2017

Brownie z czerwonej fasoli (bez mąki i cukru) ..........mocno czekoladowe !



Przepis na formę do babki 
lub na płaską małą blaszkę
 lub na formę i papilotki do muffinek


Składniki:
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 2 jaja ( przy MB 2 łyżki zielonego siemienia lnianego)
– jeden mały banan
– 1 kopiata łyżka kakao DecoMorreno
– 1 kopiata łyżka oleju kokosowego
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
– 100 g cukru (przy MB zastąpić stewią lub ksylitolem 2-3 łyżki )
– blender ręczny lub kielichowy

Polewa:
– gorzka czekolada ( około 70% kakao )
– 1/4 szklanki mleka,
– dwie łyżki kakao,
– odrobina ksylitolu 




Włączyć piekarnik  na 180 stopni. 
Fasolę  wypłukać, osuszyć  i wsypać do blendera.
 Dodać do niej jajka, olej, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie miksujemy.
Gotową już masę przelać do keksówki lub zrobić w formie muffinek....jak lubicie
 iWłożyć do piekarnika  na od 40 do 60 minut
 (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być trochę płynne, 
gdy się ochłodzi konsystencja się poprawia). 
Muffiny piec około 15-20 minut ...do suchego patyczka




Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)