wtorek, 4 października 2016

Zioła ł i przyprawy do mięs i potraw:


 podstawa to sól i .......

do curry:
 kurkuma, imbir, kardamon, korzeń lubczyku, kolendra, pieprz czarny, papryka słodka,
 chili,cynamon.

do pizzy: 
bazylia, oregano, cebula, czosnek, natka pietruszki, rozmaryn, pieprz czarny, tymianek.

do wołowiny:
 koper, czosnek, kminek, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, papryka czerwona, 
pieprz czarny, natka pietruszki, rozmaryn, jałowiec, cebula, chili i curry

do ziemiaków:
  rozmaryn, sól, czosnek, cząber, kolendra, cebula, papryka słodka, majeranek, koperek,
 chili, pieprz czarny, natka pietruszki, estragon


do bigosu:
 czosnek, papryka słodka, kminek, cebula, kolendra, ziele angielskie, chili, pieprz czarny, 
liść laurowy, majeranek

do mięsa grillowego:
 majeranek, rozmaryn, tymianek, oregano, gałka muszkatołowa, biały i czarny pieprz,
 czosnek, cebula, papryka, pieprz kajeński, curry, chili

do baraniny:
 estragon, majeranek, papryka czerwona, pieprz czarny, ziele angielskie, koper, cząber, czosnek
, kminek, szałwia, cebula, natka pietruszki

do żeberek: 
 papryka słodka i ostra, imbir, czosnek, gorczyca, cukier, pieprz czarny, ziele angielskie, l
iście laurowe, cynamon, majeranek

do dziczyzny: 
 estragon, liść laurowy, kapary, pieprz czarny, goździki, ziele angielskie, rozmaryn, t
ymianek, jałowiec

 do  fasoli: 
 majeranek, papryka słodka, czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, chili. liść laurowy, 
cząber, cebula,papryka czerwona, estragon, koper, bazylia

do drobiu: 
cząber, estragon, bylica pospolita, nasiona kminku, majeranek, papryka, pieprz czarny, seler, 
rozmaryn, tymianek, cebula, curry.

extra do piersi z kurczaka : sól, pieprz, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia,
papryka słodka/ostra, kurkuma, curry 



do cielęciny: 
 czosnek, cebula, gorczyca, papryka słodka, pieprz czarny, bazylia, koperek, 
ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka czerwona, natka pietruszki, 
rozmaryn, szałwia, seler, cebula, kapary, curry

do gulaszu: 
czosnek, papryka słodka, gorczyca, chili, cząber, tymianek, cebula, kolendra, majeranek, kminek, 

do ryb: 
czosnek, bazylia, gorczyca, imbir, cukier, natka pietruszki, sok z cytryny, rozmaryn, cebula, 
bazylia, cząber, koper, trybula ogrodowa, lubczyk, liść laurowy, papryka, pieprz, tymianek, cebula

do wieprzowiny:
 czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, papryka słodka, cząber, chili, czosnek, liść laurowy, moód ,
majeranek, papryka czerwona, pieprz czarny, rozmaryn, szałwia, tymianek, cebula, lubczyk, curry.

do indyka:
papryka słodka, czosnek, cebula, pomidor suszony, cukier, bazylia, chili, pieprz czarny, 
gałka muszkatołowa, kurkuma.

do wołowiny:
bazylia, cząber, estragon, kminek (nasiona), lebiodka, liść laurowy, lubczyk (nasiona), majeranek 
(do zapiekanek), mięta, mięta pieprzowa, pietruszka, rozmaryn, szałwia, trybula, tymianek..

do wątróbki:
bazylia, estragon, koper, majeranek, szałwia.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)