wtorek, 4 października 2016
Zioła ł i przyprawy do mięs i potraw:
podstawa to sól i .......
do curry:
kurkuma, imbir, kardamon, korzeń lubczyku, kolendra, pieprz czarny, papryka słodka,
chili,cynamon.
do pizzy:
bazylia, oregano, cebula, czosnek, natka pietruszki, rozmaryn, pieprz czarny, tymianek.
do wołowiny:
koper, czosnek, kminek, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, papryka czerwona,
pieprz czarny, natka pietruszki, rozmaryn, jałowiec, cebula, chili i curry
do ziemiaków:
rozmaryn, sól, czosnek, cząber, kolendra, cebula, papryka słodka, majeranek, koperek,
chili, pieprz czarny, natka pietruszki, estragon
do bigosu:
czosnek, papryka słodka, kminek, cebula, kolendra, ziele angielskie, chili, pieprz czarny,
liść laurowy, majeranek
do mięsa grillowego:
majeranek, rozmaryn, tymianek, oregano, gałka muszkatołowa, biały i czarny pieprz,
czosnek, cebula, papryka, pieprz kajeński, curry, chili
do baraniny:
estragon, majeranek, papryka czerwona, pieprz czarny, ziele angielskie, koper, cząber, czosnek
, kminek, szałwia, cebula, natka pietruszki
do żeberek:
papryka słodka i ostra, imbir, czosnek, gorczyca, cukier, pieprz czarny, ziele angielskie, l
iście laurowe, cynamon, majeranek
do dziczyzny:
estragon, liść laurowy, kapary, pieprz czarny, goździki, ziele angielskie, rozmaryn, t
ymianek, jałowiec
do fasoli:
majeranek, papryka słodka, czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, chili. liść laurowy,
cząber, cebula,papryka czerwona, estragon, koper, bazylia
do drobiu:
cząber, estragon, bylica pospolita, nasiona kminku, majeranek, papryka, pieprz czarny, seler,
rozmaryn, tymianek, cebula, curry.
extra do piersi z kurczaka : sól, pieprz, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia,
papryka słodka/ostra, kurkuma, curry
do cielęciny:
czosnek, cebula, gorczyca, papryka słodka, pieprz czarny, bazylia, koperek,
ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka czerwona, natka pietruszki,
rozmaryn, szałwia, seler, cebula, kapary, curry
do gulaszu:
czosnek, papryka słodka, gorczyca, chili, cząber, tymianek, cebula, kolendra, majeranek, kminek,
do ryb:
czosnek, bazylia, gorczyca, imbir, cukier, natka pietruszki, sok z cytryny, rozmaryn, cebula,
bazylia, cząber, koper, trybula ogrodowa, lubczyk, liść laurowy, papryka, pieprz, tymianek, cebula
do wieprzowiny:
czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, papryka słodka, cząber, chili, czosnek, liść laurowy, moód ,
majeranek, papryka czerwona, pieprz czarny, rozmaryn, szałwia, tymianek, cebula, lubczyk, curry.
do indyka:
papryka słodka, czosnek, cebula, pomidor suszony, cukier, bazylia, chili, pieprz czarny,
gałka muszkatołowa, kurkuma.
do wołowiny:
bazylia, cząber, estragon, kminek (nasiona), lebiodka, liść laurowy, lubczyk (nasiona), majeranek
(do zapiekanek), mięta, mięta pieprzowa, pietruszka, rozmaryn, szałwia, trybula, tymianek..
do wątróbki:
bazylia, estragon, koper, majeranek, szałwia.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...