środa, 22 marca 2023

Falafele przepis tradycyjny ...... :) krok po kroku





Składniki / na ok. 25-30 sztuk:


200 g ciecierzycy

2 ząbki czosnku

1 mała cebula, posiekana

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry 

1/2 pęczka zielonej pietruszki

1 łyżka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka suszonej mięty (opcja)

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1 płaska łyżeczki sody

 po 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu, imbiru, gałki muszkatołowej i cynamonu


olej do głębokiego smażenia





Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie....z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

( Nie możesz użyć ciecierzycy z puszki, bo taka ciecierzyca jest już ugotowana)


W pojemniku malaksera umieść odsączoną z wody ciecierzycę oraz wszystkie pozostałe składniki falafeli....nie zapomnij o dodaniu 1/2 łyżeczki sody ! Falafele wtedy będą puszyste !


Zmiksuj wszystko na wysokich obrotach, aż masa stanie się bardzo gładka i lepka. 

Miksować należy od 2 do nawet 4 minut. Teraz przykryj pojemnik folią i wstaw do lodówki na całą noc.(...minimum 3-4 godziny).



Aby uformować falafele, możesz zwilżyć dłonie olejem lub wodą....,teraz uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego


Na patelni o wysokich ściankach rozgrzej grubą warstwę oleju (na 2-3 cm.).

Falafele smaż na złoty kolor po 2-3 minuty na stronę, przewracając je przy pomocy patyczka




Gotowe usmażone falafele przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.....




Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)