Składniki / na ok. 25-30 sztuk:
200 g ciecierzycy
2 ząbki czosnku
1 mała cebula, posiekana
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
1/2 pęczka zielonej pietruszki
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka suszonej mięty (opcja)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 płaska łyżeczki sody
po 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu, imbiru, gałki muszkatołowej i cynamonu
olej do głębokiego smażenia
Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie....z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
( Nie możesz użyć ciecierzycy z puszki, bo taka ciecierzyca jest już ugotowana)
W pojemniku malaksera umieść odsączoną z wody ciecierzycę oraz wszystkie pozostałe składniki falafeli....nie zapomnij o dodaniu 1/2 łyżeczki sody ! Falafele wtedy będą puszyste !
Zmiksuj wszystko na wysokich obrotach, aż masa stanie się bardzo gładka i lepka.
Miksować należy od 2 do nawet 4 minut. Teraz przykryj pojemnik folią i wstaw do lodówki na całą noc.(...minimum 3-4 godziny).
Aby uformować falafele, możesz zwilżyć dłonie olejem lub wodą....,teraz uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego
Na patelni o wysokich ściankach rozgrzej grubą warstwę oleju (na 2-3 cm.).
Falafele smaż na złoty kolor po 2-3 minuty na stronę, przewracając je przy pomocy patyczka
Gotowe usmażone falafele przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.....