Pasta miso to przyprawa o niezwykłych właściwościach, arto ją częściej stosować w kuchni,
gdyż nie tylko poprawia smak potraw, lecz także wspomaga zdrowie!
Tradycyjnie pastę miso robi się w ten sposób, że miesza się ze sobą gotowaną,
zmieloną soję z rozgotowanym ryżem Do tej mieszaniny dodaje się sól oraz specjalny szczep drożdży
koji (wym. kodżi).
Wykazują one niezwykle korzystne właściwości dla ludzkiego organizmu , zwiększają odporność
i zwalczają bakterie szkodliwe dla człowieka, wzmacniają kości, regulują procesy trawienne,
pomagają usunąć toksyny z organizmu.
Mieszaninę tą ubija się mocno w beczkach, aby odciąć dostęp powietrza
po czym odstawia do leżakowania.
Klasyczne miso powinno fermentować co najmniej pół roku.
Miso to przyprawa, trzeba ją więc stosować z umiarem i wyczuciem, gdyż jest dość słona.
Można nią przyprawiać zupy na bazie warzyw, warzywne z dodatkiem
ryb, mięsa, serka tofu, grzybów, a także doprawiać nią kiszone warzywa czy sosy.
Ważne jest natomiast, by samej pasty miso nie gotować,
gdyż wtedy uległyby zniszczeniu cenne, biologicznie aktywne bakterie!.
Trzeba ją dodawać do zupy na sam koniec, gdy zdejmiemy już garnek z ognia.(!)
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz