Miso – sposób na długie i zdrowe życie

Pasta miso to przyprawa o niezwykłych właściwościach, arto ją częściej stosować w kuchni,
gdyż nie tylko poprawia smak potraw, lecz także wspomaga zdrowie!
Tradycyjnie pastę miso robi się w ten sposób, że miesza się ze sobą gotowaną,
 zmieloną soję z rozgotowanym ryżem Do tej mieszaniny dodaje się sól oraz specjalny szczep drożdży 
koji (wym. kodżi). 
Wykazują one niezwykle korzystne właściwości dla ludzkiego organizmu , zwiększają odporność 
i zwalczają bakterie szkodliwe dla człowieka, wzmacniają  kości, regulują procesy trawienne, 
pomagają usunąć toksyny z organizmu. 
Mieszaninę tą ubija się mocno w beczkach, aby odciąć dostęp powietrza
 po czym odstawia do leżakowania. 
Klasyczne miso powinno fermentować co najmniej pół roku.

Miso to przyprawa, trzeba ją więc stosować z umiarem i wyczuciem, gdyż jest dość słona. 
Można nią  przyprawiać zupy na bazie warzyw, warzywne z dodatkiem 
ryb, mięsa, serka tofu, grzybów, a także doprawiać nią kiszone warzywa czy sosy. 
Ważne jest natomiast, by samej pasty miso nie gotować, 
gdyż wtedy uległyby zniszczeniu cenne, biologicznie aktywne bakterie!. 
Trzeba ją  dodawać do zupy na sam koniec, gdy zdejmiemy już garnek z ognia.(!)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)