Stewia





Czy STEWIA to dobra alternatywa dla cukru?



Stewia to roślina o wyjątkowo słodkich liściach (Stevia rebaudiana) oraz słodzik z niej otrzymywany.

 Roślina stewia (Stevia rebaudiana) pochodzi z Ameryki Południowej i wykorzystywana jest tam od
 setek lat jako naturalny słodzik i lekarstwo.
 Współczesne badania potwierdzają, że stewia jest bezpiecznym zamiennikiem cukru i ma korzystne 
działanie przy nadciśnieniu i cukrzycy. 
Dbasz o zdrowie, szczupłą sylwetkę, nie chcesz lub nie możesz jeść cukru? 
Stewia może być dla Ciebie dobrą alternatywą.


Stewia:

To w pełni naturalny słodzik roślinny
Ma zero kalorii
Jest nawet 250-450 razy słodszy od cukru spożywczego 
Rozpuszcza się w wodzie i alkoholach
Może być stosowany do pieczenia i gotowania - jest odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C)
Nadaje się do słodzenia kwaśnych potraw – jest stabilny w kwaśnym i zasadowym środowisku (pH 3-9)
Nie ulega fermentacji
Może być długo przechowywany
Nie powoduje próchnicy zębów


Stewia:

Nie podnosi poziomu cukru we krwi, może być używana przez diabetyków
Jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię 
Jest nieszkodliwa – została przetestowana na zwierzętach i jest używana przez ludzi od wielu lat bez  
niepożądanych efektów
Stevia może być uprawiana samodzielnie: przez cały rok w domu lub latem w ogrodzie
W sklepach internetowych można kupić suszone liście stewii oraz skoncentrowany wyciąg w proszku, 
płynie lub tabletkach


Liście stewii zawierają około 10% glikozydów stewiolowych, które są około 300 razy słodsze od cukru.

 Sama roślina jest więc około 30 razy słodsza od cukru. 
Glikozydy stewiolowe to cząsteczki składające się z glukozy i innej niecukrowej substancji 
(zwanej aglikonem). 
Glukoza obecna glikozydach pobudza receptory słodkiego smaku na języku,
 wywołując wrażenie słodkości. Wyróżniono kilka glikozydów stewiolowych, 
z czego największe znaczenie mają dwa: stewiozyd i rebaudiozyd A. 
Najsłodszy i najlepszy pod względem smaku jest rebaudiozyd A. 
Zawiera on aż cztery cząsteczki glukozy, więc smakuje słodziej niż uboższy w glukozę stewiozyd.
Glikozydy stewiolowe nie są trawione, więc nie dostarczają kalorii. 
W przewodzie pokarmowym, rebaudiozydy są metabolizowane do stewiozydu. 
Następnie steviozyd jest rozkładany na glukozę i stewiol. 
Uwolniona glukoza jest wykorzystywana przez bakterie jelitowe i nie jest wchłaniana do krwiobiegu.
 Stewiol nie jest trawiony i zostaje wydalony.






https://pl.wikipedia.org/wiki/Stewia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)