Pierwszy przepis
skladniki:
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka platków owsianych
1 szklanka musli
140g margaryny
3-4 lyzki miodku majowego
1 lyzeczka cynamonu
1 lyzeczka imbiru
1 lyzeczka swiezo zmielonej galki muszkatolowej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Siemie lniane, platki owsiane i musli zmielic. Dodac margaryne i pozostale skladniki. Wyrobic mase.
Rozwalkowac na grubosc ok 0,5 cm, przelozyc na blaszke lub po prostu rozgniatac ciasto bezposrednio na blaszce.
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15-20 minut. Po tym czasie lekko przestudzic i pokroic w kwadraciki.
Jesli ktos chce sie bawic moze zrobic wersje mniej leniwa i wycinac ciasteczka o róznych ksztaltach przed pieczeniem :)
Drugi przepis
Składniki
3/4 szklanki zmielonych nasion lnu
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
100g masła
1 łyżka melasy / miodu
1 białko
Rozpuścić masło z melasą. Ostudzić.
Nasion lnu nie mielimy zbyt mocno. Wystarczy kilka sekund w młynku.
Płatki owsiane lekko uprażyć na patelni.
Łączymy wszystkie suche składniki. Dodajemy ostudzone masło. Połączyć łyżką.
Dodać białko, wyrobić ciasto ręką. Część ciasta kładziemy pomiędzy 2 warstwy folii spożywczej, wałkujemy,
wykrajamy kółka.