Kimchi....... Zdrowa potrawa pełna witamin i składników mineralnych





 Co to jest kimchi


Historia wytwarzania kimchi sięga tysięcy lat. Jak inne kultury tak mieszkańcy dalekiego wschodu wypracowali metodę przedłużenia trwałości warzyw wykorzystując fermentację opartą na soli.  Proces, w którym bakterie kwasu mlekowego z pomocą wytwarzanych enzymów wstępnie „trawią” zmieniają skład chemiczny.  Stąd żywność poddana naturalnym procesom kiszenia nie obciąża przewodu pokarmowego i zyskuje na składnikach odżywczych.


Tradycyjny sposób wytwarzania kimchi został  wpisany na listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.


Korzyści zdrowotne kimchi

Największą zaletą kimchi działanie probiotyczne i zdolność przywracania prawidłowej flory bakteryjnej . Jej wyjątkowym prozdrowotnym działaniem  zainteresowały instytuty naukowe.


Kimchi - pyszna potrawa, która regeneruje jelita i poprawia metabolizm


Znakomite źródło składników odżywczych w najłatwiej przyswajalnej sfermentowanej formie

Wzmacnia wydzielanie soków trawiennych,

Dodatek czosnku i chili pomaga w zwalczaniu wirusów.

Doprowadza do równowagi metabolizm  

Wzmacnia serce i układ krążenia

Chroni przed chorobami serca, zawałami, udarami.

Oczyszcza organizm z toksyn

Wzmacnia odporność

Jako niskokaloryczne sprawdza się u osób otyłych.

Chociaż to narodowe danie Koreańczyków, główne składniki są u nas dostępne i tanie. Jedynym trudnym do zdobycia produktem są koreańskie płatki chili – gochugaru. Nie ma dla nich zastępstwa. Ale jeśli już je znajdziecie, kupcie dużą paczkę – jest to jedno z najlepszych chili na świecie. Czyste płatki chili bez pestek mają idealny balans ostrości do smaku papryki i piękny ciemnoczerwony kolor....


Przygotowanie kimchi zajmie wam 24 godziny. Można je jeść od razu, ale najlepsze będzie dopiero po około tygodniu. Można przechowywać je do miesiąca, ale pod koniec bywa już mocno „dojrzałe” i nadaje się tylko dla koneserów. Może być też w którymś momencie lekko „gazowane” dzięki szczepom bakterii kwasu mlekowego, które działają w niskich temperaturach.



Kimchi przepis 

Składniki bazowe:


Około kilogram kapusty najlepiej pekińskiej

4 łyżki nieoczyszczonej soli kamiennej lub morskiej

pół daikonu lub białej rzepy

2 łyżki cukru

cebula dymka ze szczypiorem

marchewka

2 łyżki świeżo startego imbiru

¼ łyżeczki papryki ostrej lub chili w płatkach gochugaru

3 ząbki czosnku

2 łyżki mąki ryżowej

sos sojowy i rybny opcjonalnie

Dodatki opcjonalne

Garstka dowolnych sezonowych warzyw pokrojonych w słupki julienne

por, rzodkiew, kalarepa, rzepa, diakon, seler, gruszka, jabłko, pędy bambusa itp.

Dowolne przyprawy: goździki, sos rybny, czarny pieprz, papryka słodka, sezam

kimchi przepis właściwości zdrowotne


Kimchi fermentujemy w kamiennym lub szklanym naczyniu

Robimy roztwór przegotowanej, ostudzonej wody z solą i cukrem

Kapustę kroimy pół, ćwiartki lub grubo szatkujemy

Zalewamy solanką (4 łyżki soli plus cukier na 3 szklanki wody)

Dociskamy talerzykiem obciążonym kamieniem

Odstawiamy na półtorej godziny.


Robimy pastę kimchi


Krótko gotujemy szklankę wody z mąką ryżową (lub drobną pszenną) z cukrem,

Natychmiast zestawiamy z ognia jak tylko zmieni się w gęsty kleik.

Drobno kroimy czosnek i cebulę, pozostałe warzywa w słupki

Dorzucamy do przestudzonego kleiku

Doprawiamy sosem sojowym, chili, przyprawami

Kapustę i rzepę odciskamy z wody

Starannie nacieramy ostrą pastą kimchi z warzywami (używając rękawiczek)

Układamy ciasno w słoiku lub kamionce

Wstawiamy do lodówki po 3 dniach można próbować

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)