niedziela, 26 maja 2013

Stek z rekina w sosie curry.....................Steak de requin à la sauce au curry

Stek z rekina w sosie curry




Składniki (dla 4 osób):
- 4 steki z  rekina
- trochę oleju
- 30 cl śmietany
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu
- 2 szczypty z curry
- sól i pieprz
- 2 szalotki


Usuń skórę ze stekow z rekina i wyplucz rybe.
 Następnie osusz papierowymi ręcznikami.
 Na patelnie wlej odrobine oleju i dodać części stekow tzn. poukladaj je ciasno jeden kawalek obok drugiego!
Zmniejszyć ogień i smazyc przez 5 minut z kazdej  strony!
 Gdy są podsmazone,gotowe zdjąć z ognia i przelozyc na ogrzany polmisek. Na innej patelni podsmażyć  na oleju posiekaną szalotke
  , połączyc ja ze śmietana, proszekiem curry, musztarda, sola i i pieprzem oraz dodać miód.
 Podgrzewać kilka minut, a następnie zalać steki z rekina .


Bon appétit.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)