2 grzybóy shiitake suszonych
1 \4 małej marchewki
1/4 łodygi selera naciowego
1/4 małej papryczki chili
sos sojowy
ocet ryżowy
ZDROWY słodzik np.stewia
sól
1 gniazdko chińskiego makaronu jajecznego
1 jajko
trochę cienkiego szczypiorku
(warzywa możecie dodać takie jak w waszym indywidualnym programie)
Grzyby zalaćw miseczce letnią wodą około 1/4 szklanki. Odstawić na 30 minut.
Warzywa umyć, obrać pokroić w drobne paski .
Papryczkę przeciąć na pół i posiekać w krążki,
Dokładnie umyć ręce !! Jeśli nie lubicie ostrej zupy polecam papryczki dodać MNIEJ.
Makaron ugotować na półmiękko , przelać zimną wodą, odstawić.
Szczypiorek pokroić w 2 cm paseczki.
Zagotować 1/4 litr wody, włożyć namoczone grzyby i wlać wodę z ich moczenia.
Posolić delikatnie i gotować około 20 minut, wyjać grzyby do ostudzenia.
Do wywaru dodać marchewkę, seler i chili, gotuować10 minut, przyprawić sosem sojowym,
octem ryżowym i cukrem. Z grzybów odciąć nóżki, kapelusze pokroić na cienkie paseczki,
wrzuć do zupy. Zdjąć z ognia i wrzucić makaron.
Jajko ugotować na miękko, gorące obierać ze skorupek.
Do miseczek włożyć przecięte na pół jajko, zalać zupą.
Posypać szczypiorkiem. Smacznego
Wszystkie składniki możemy wymieniać wg swojej indywidualnej listy produktów dozwolonych.
Zachęcam do eksperymentowania...:)