wtorek, 10 stycznia 2017

Kapusta pekińska na ciepło przepis Metabolic Balance

1/2 kapustaypekińskiej
1 /2 cebuli 
1 marchewka
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
papryka słodka i ostra koperek






Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni. 
Dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy na wolnym ogniu przez około 20 minut. 
Pod koniec doprawiamy i dodajemy przecier pomidorowy.Posypujemy koperkiem  

 Wszystkie składniki oprócz kapusty możemy wymieniać, dodawać wg swojej indywidualnej listy produktów dozwolonych.
Zachęcam do eksperymentowania...:)

Surówka z kapusty pekińskiej przepis Metabolic Balance






0,5 średniej kapusty pekińskiej
1 strąk czerwonej papryki
6 - 8 pomidorków koktajlowych lub 3 standardowe
1 - 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki oliwy
szczypta imbiru lub kawałeczek świeżego 
1,5 łyżeczki ziaren sezamu 
1 pęczek koperku, szczypiorku lub zielonej pietruszki
2 średnie marchewki
sok z cytryny
sól, pieprz
(warzywa można dodawać wg listy indywidualnej) np seler, jabłko ,ogórek ....




Oliwę wymieszać z sosem sojowym, imbirem,sokiem z cytryny . 
Zielone części liści kapusty poszatkować drobno. Marchewkę zetrzeć na tarce.
Zieleninę posiekać. Paprykę pokroić na paseczki, pomidory koktajlowe w ćwiartki.






 Warzywa wymieszać z zieleniną, sosem, posypać sezamem, wymieszać ponownie.


 Wszystkie składniki oprócz kapusty możemy wymieniać wg swojej indywidualnej listy produktów dozwolonych.

Zachęcam do eksperymentowania...:)

Zupa z grzybów SHITAKE przepis Metabolic Balance

  



2 grzybóy shiitake suszonych
1 \4 małej marchewki
1/4 łodygi selera naciowego
1/4 małej papryczki chili 
sos sojowy
ocet ryżowy
ZDROWY słodzik np.stewia
sól
1 gniazdko chińskiego makaronu jajecznego 
1 jajko 
trochę cienkiego szczypiorku
(warzywa możecie dodać takie jak w waszym indywidualnym programie)
  
Grzyby zalaćw miseczce letnią wodą około 1/4 szklanki. Odstawić na 30 minut.



Warzywa umyć, obrać pokroić w drobne paski .
Papryczkę przeciąć na pół i posiekać w krążki, 
Dokładnie umyć ręce !! Jeśli nie lubicie ostrej zupy polecam papryczki dodać MNIEJ.
Makaron ugotować na półmiękko , przelać zimną wodą, odstawić. 
Szczypiorek pokroić w 2 cm paseczki.
Zagotować 1/4 litr wody, włożyć namoczone grzyby i wlać wodę z ich moczenia. 
Posolić delikatnie i gotować około 20 minut, wyjać grzyby do ostudzenia. 
Do wywaru dodać marchewkę, seler i chili, gotuować10 minut, przyprawić sosem sojowym, 
octem ryżowym i cukrem. Z grzybów odciąć nóżki, kapelusze pokroić na cienkie paseczki, 
wrzuć do zupy. Zdjąć z ognia i wrzucić makaron.
Jajko ugotować na miękko, gorące obierać ze skorupek. 
Do miseczek włożyć przecięte na pół jajko, zalać zupą. 


Posypać  szczypiorkiem. Smacznego

 Wszystkie składniki możemy wymieniać wg swojej indywidualnej listy produktów dozwolonych.

Zachęcam do eksperymentowania...:)


Grzyby SHITAKE duszone przepis Metabolic Balance





grzyby shitake ilość około 30 g
2 łyżeczki stewii lub innego ZDROWEGO słodzidła
1,5 łyżki octu ryżowego
2 łyzki sosu sojowego
2  szklanki ciepłej wody do moczenia grzybów

Grzyby namoczyć w 2 szklankach ciepłej wody przez ok 40 minut do godziny.
 Następnie wymieszać stewie  ocet i sos sojowy + woda z moczenia grzybów. 
Dusić na spokojnym ogniu do miękkości i az prawie cała woda wyparuje.
 Grzyby zrobione w ten sposób są miękkie, sprężyste i bardzo smaczne. 

Grzyby podczas moczenia obciążyć  żeby nie wypływały na powierzchnię . 





Ważne! grzybów nie przegotować, bo stają się twarde...:)


Wszystkie składniki  możemy wymieniać wg swojej indywidualnej listy produktów dozwolonych.


Zachęcam do eksperymentowania...:)

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)