poniedziałek, 16 maja 2016

Cottage pie.....angielska pyszna zapiekanka

Na Puree ziemniaczane:
ok. 700 g ziemniaków
3 łyżki masła
mleko
sól
pieprz

2 łyżki oleju
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
800 g wołowego mięsa mielonego
400 ml bulionu wołowego
puszka pomidorów krojonych lub przecier
sól
pieprz


 Na dużej patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę razem z marchewką, często mieszając, przez ok. 5 minut.
Dodać mielone mięso, zwiększyć ogień i smażyć mieszając przez 5 minut. Dodać przecier pomidorowy i smażyć przez 5 minut.
Wlać trochę wody lub bulionu i sos worcestershire. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, 
zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut .
Zdjąć pokrywę i gotować przez 10 - 15 minut, aż  płyn wyparuje. Dodać tymianek, doprawić solą
 oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wyłożyć do niedużego naczynia żaroodpornego o wymiarach około 17 x 17 cm 



Purée ziemniaczane: Ziemniaki  obrać , pokroić na średniej wielkości kawałki i ugotować.
Odsączyć, chwilę odparować, dodać mleko i gałkę muszkatołową, zrobić gładkie purée praską do ziemniaków. 
Doprawić solą oraz pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyłożyć purée na mięso, posypać tartym serem cheddar. 
Piec przez 25 minut, aż wierzch się zarumieni .

Stefanka .................Miodownik z kremem z kaszy manny

Ciasto
500 g mąki pszennej
130 g cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g masła
3 łyżki płynnego miodu
2 jajka
szczypta soli


Mąkę mieszamy z cukrem, solą, sodką. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy z mąką, aż powstaną grudki. 
Następnie dodajemy jajka i miód i szybko zagniatamy, az powstanie elastyczne ciasto 
 Ciasto dzielimy na 3 równe kawałk i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.


Blachę o wymiarach ok. 35cm na 23 cm wykładamy papierem do pieczenia 
1/3 ciasta rozwałkowujemy na kształt dna blachy, przekładamy na wałku do blaszki
 i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 13-15 minut (ciasto powinno być złote).
Po upieczeniu wyjmujemy, przekładamy na kratkę i pieczemy następne.

Krem
8 łyżek kaszy manny
750 ml mleka 2%
120 g cukru
200 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
lub sok z 1/2 cytryny
opcja: słoiczek gęstego dżemu pożeczkowego lub śliwkowego



W ganku gotujemy mleko, dodajemy cukier i kaszę i gotujemy ok. 4 minut cały czas mieszając, 
oprowadzamy do zagotowania. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć (jak budyń).
Zdejmujemy, studzimy
Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem.
Następnie, do masła dodajemy porcjami kaszę i cały czas miksujemy
Dodajemy aromat lub sok z cytryny.

Układamy warstwami:
ciasto,dżem ,masa ,ciasto 

Wierzch ciasta możemy polać czekoladą, posypac cukrem pudrem lub kokosem....wg uznania

Moussaka,.................. najlepsza na świecie


3 średnie bakłażany 
3-4 ziemniaki
300 g mięsa mielonego jagnięcego
300 g mięsa mielonego wołowego
2 szalotki
3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego oregano 
2 liście laurowe 
2 gałązki tymianku
3 ziarna ziela angielskiego
1 puszka pomidorów
1 spory kawałek kory cynamonowca
1 łyżka mąki - do zagęszczenia mięsa
sól, czarny pieprz - do smaku

sos bechamel:
60 g masła
60 g mąki
500 ml mleka
60 g parmezanu
80 g sera Gruyère
sól, czarny pieprz - do smaku

Bakłażany umyć, oczyścić i pokroić wzdłuż w plastry o grubości 1 cm
. Posypać z obu stron solą i zostawić na 30-60 minut; warzywo "spoci się" tracąc przy tym goryczkę.



W międzyczasie przygotować resztę składników. Szalotkę  i czosnek pokroić w drobną kostkę,


Na gorącej patelni podsmażyć mięso .. Cały czas trzeba mięso mieszać i rozgniatać drewnianą łyżką, 
aby jego kawałeczki były jak najmniejsze.
Do mięsa dodać szalotkę, czosnek, laskę cynamonu, ziele angielskie oraz liść laurowy i smażyć około 5 minut,
 aż mięso się lekko zrumieni, a cebula zeszkli. Dodać oregano i tymianek, pokrojone pomidory .


 Dusić pod przykryciem, na małym ogniu 30  minut. Po tym czasie odkryć patelnię, 
wyciągnąć korę cynamonu, gałązki tymianku i liść laurowy, odparować nadmiar sosu. 
Pod koniec smażenia dodać ewentualnie łyżkę mąki, aby zagęścić mięsny sos.
 Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

 Oberzyne obetrzeć  papierowym ręcznikiem, a następnie każdy plasterek zgrillowac. 
Plastry bakłażana ułożyć na talerzu lub desce.


Ziemniaki ostrugac,pokroic w plastry i rówież zgrillowzc .
W naczyniu do zapiekania umieścić na spodzie 1 warstwe ziemniaków , na niej 1/3 mięsa, 1 warstwa bakłażana i 1/3 mięsa,ostatnią warstwe bakłażanów i mieso. 

Zetrzeć sery na drobnej tarce.. W rondelku rozgrzać masło, podsmażyć na nim mąkę robiąc jasną zasmażkę. 
Rozprowadzić ją stopniowo dodawanym mlekiem, ciągle mieszając. 
Dodać do sosu połowę serów, mieszając gotować chwilę na małym ogniu, aż sos zgęstnieje . 
Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Gotowym sosem polać zapiekankę. Sos powinien stanowić warstwę ok. 1,5 cm



. Posypać z wierzchu pozostałym serem i piec w temperaturze 180 stopni 35-45 minut do zarumienienia ....
Po wyciągnięciu odstawić naczynie z zapiekanką na kilka minut, aby odpoczęła i lekko się zespoliła.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)