środa, 15 października 2014

Sajgonki..........................Nem


Papier ryżowy
15 dkg grzybów Munn lub pieczarek
250 g mięsa mielonego wołowego
garść kiełków sojowych z puszki lub świeżych
3 garści mrożonki chińskiej
3 pieczarki 
 marchewka pokrojona w zapałkę lub starta
mała cebula pokrojona w piórka
jedno jajko
sos sojowy 4 łyżki
sol i pieprz do smaku



Farsz:

grzyby mun zalewamy wrzątkiem, aby zmiekły i kroimy w paski
na patelni podsmażamy mięso z cebulą, pieczarkami i marchewką
dodajemy mieszankę, kiełki, grzyby, sos, wegetę i pieprz
usmażony farsz przekładamy do miski
dokładnie wszystko mieszamy i dajemy jajo

Rozkładamy ściereczkę kuchenną -  niej bedziemy zwijać sajgonki
obok stawiamy płytki duży talerz i wlewamy do niego ciepłą wodę

Bierzemy papier ryżowy i cały zanurzamy chwilke w wodzie ,  odwracamy go na drugą stronę
gdy poczujemy pod palcami że papier powoli zaczyna sie robić miękki i śliski
wyciągamy go z wody i rozkładamy na ściereczce sam zmieknie do końca. 
Trzeba bardzo uważać przy przenoszeniu papieru, bo jest on bardzo delikatny.
Na brzeg papieru nakładamy dwie łyżki farszu i zwijamy jak golabki;
zakładamy boki i zawijamy  w rulon. 
Sajgonki odkładamy na deskę lub pulmiski i dajemy im odpocząć aż przeschną, okolo 30-40 minut


Nastepnie smazymy na glebokim tluszczu(ja to robie w woku!)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)