sobota, 18 października 2014

Paella z owocami morza

1 cebule
1 czerwona papryka
1 duży ząbek czosnku 
ok. 3/4 szklanki ryżu arborio
2 czubate łyżeczki pomidorowego koncentratu
2  pomidory
2 lyzki masla
bulion ok. 1l
1/2 płaskiej łyżeczki curry
sól, świeżo mielony pieprz
pół pęczka natki kolendry
mieszanka owoców morza




Papryke pokroić w średniej wielkości paski, czosnek i kolendre posiekać, pomidory pokroić w  paski,cebule w piorka
 Rozgrzać patelnię w niewielką ilością oliwy. 
Dodać cebule, paprykę, pomidory , curry , potem czosnek i chwilę wszystko posmażyć.
 Dodać ryż, ponownie podsmażyć parę chwil, a następnie dolewać bulion po trochu,
dodając kolejną porcję kiedy poprzednia wchłonie w ryż. Starać się jak najmniej mieszać zawartość patelni. 






Gotować do chwili a ryż będzie al dente, zajmie to około 15 minut, po czym dodać owoce morza i delikatnie przemieszać. 
Gotować na wolnym ogniu kolejne 7-8 minut. Dodać koncentrat, doprawić solą i pieprzem. wsypac kolendre i wylaczyc.
Dodac masli i starannie przemieszac.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)