3 średnie banany
85 gramów masła
135 gramów cukru (2/3 szklanki)
2 średnie jajka
225 gramów mąki bezglutenowej
11 gramów proszku do pieczenia (ok. 3 łyżeczki)
3 gramy soli (ok. pół łyżeczki)
Masło ubijamy w misce, najlepiej za pomocą drewnianego ubijaka, aż zrobi się kremowe.
Warto wyjąć masło wcześniej z lodówki, aby zagrzało się i zmiękło.
Stopniowo dodajemy 2/3 szklanki cukru i mieszamy, aż masa stanie się w miarę gładka.
Dodajemy 2 jajka i mieszamy, aż masa zrobi się bladożółta.
Przesiewamy przez sitko 2 niepełne szklanki mąki i dodajemy do masy.
Dodajemy proszk do pieczenia i sól. Mieszamy.
Rozgniatamy widelcem obrane ze skórki banany.
Nie używajcie miksera i starajcie się rozgniatać banany tak, aby pozostały widoczne grudki. Jeżeli macie w domu sczerniałe banany i nie wiecie co z nimi zrobić, będą świetnie nadawały się do tego przepisu.
Dodajemy rozgniecione banany do masy i mieszamy.
Natłuszczamy formę do pieczenia .
Wykładamy ciasto do formy i wygładzamy.
Pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni na najniższej półce piekarnika, z włączonym grzaniem góra-dół, przez 60-70 minut albo do czasu, aż po włożeniu drewnianego patyczka w środek ciasta, suchy.... po wyjęciu.
ciasto z piekarnika, przez 30 minut nie wyciągamy go z formy.
Chleb najlepszy jest po kilku godzinach, kiedy staje się bardziej zwarty... :)
My już czekamy ! Hau.....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz