czwartek, 14 stycznia 2016

Jogurt domowy..............................gęsty,kremowy i pyszny!

1 litr mleka (wiejskie lub pasteryzowane)
1 kubeczek dobrego jogurtu 200 ml
3-4 łyżwczki mleka w proszku (opcja)



TEMPERATURA MLEKA
 temperatura mleka: od 40 °C do max. 45 °C. Jest to najlepsza temperatura do uzyskania smacznego jogurtu. 
 BAKTERIE


Do mleka o temperaturze od 40 °C do max. 45 °C dodajemy kubek około 200 ml dobrego jogurtu i mleko w proszku
 Całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia.Można mikserem.
ZAKRYJ NACZYNIE
Naczynie, w którym znajduje się mleko , dokładnie przykrywamy (szczelną zakrywką lub nakrętką)
POCZEKAJ
Zostawiamy w cieple na minimum 6-8 godzin. Możemy  naczynie umieścić  pod pierzyną, przy kaloryferze, albo w ciepłym miejscu w kuchni.
 Dzięki temu powstanie jogurt domowy.





 A to jest deser jogurtowy z nasionami chia......





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)