1 kubeczek dobrego jogurtu 200 ml
3-4 łyżwczki mleka w proszku (opcja)
TEMPERATURA MLEKA
temperatura mleka: od 40 °C do max. 45 °C. Jest to najlepsza temperatura do uzyskania smacznego jogurtu.
BAKTERIE
Do mleka o temperaturze od 40 °C do max. 45 °C dodajemy kubek około 200 ml dobrego jogurtu i mleko w proszku
Całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia.Można mikserem.
ZAKRYJ NACZYNIE
Naczynie, w którym znajduje się mleko , dokładnie przykrywamy (szczelną zakrywką lub nakrętką)
POCZEKAJ
Zostawiamy w cieple na minimum 6-8 godzin. Możemy naczynie umieścić pod pierzyną, przy kaloryferze, albo w ciepłym miejscu w kuchni.
Dzięki temu powstanie jogurt domowy.
A to jest deser jogurtowy z nasionami chia......
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz