Na początkek – CO TO SĄ nasiona CHIA?
Możemy spotkać się również z nazwą „szałwia hiszpańska”.
Znajdziemy w nich wielką dawkę kwasów Omega 3
i Omega 6
Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna.
Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok. 20%),
głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej).
Ze względu na swoje różnorodne właściwości, nasiona chia powinny znalezć się w naszej codziennej diecie.
Można je przyrządzać i spożywać na wiele sposobów w zależności od potrzeby i upodobań:
jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, posypka do warzyw
dodatek do koktajli
zmielone nasiona chia można łączyć z mąką do wypieku ciast, chleba, naleśników
do puddingów, sosów, zagęszczania zup
można kiełkować.
Przyrządzamy w proporcji 9:1
9płynu : 1miarka nasion
Składniki
dowolne owoce
200 ml jogurtu naturalnego
4 łyżeczek nasion chia
2 łyżeczki stewi (można słodzić miodem)
Do dwóch miseczek ( lub szklannych pucharków) nalwewmy po połowie jogurtu dodajemy stewię i po 2 łyżeczki chia.
Dokładnie mieszamy ,zakrywamy folią i odkładamy na noc do lodówki.Nasiona chia zwi......ekszają swoją objętość około 9 krotnie!
Rano dodajemy ulubione owoce i....voila mamy pyszne śniadanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz