- 1kg łopatki wieprzowej
- 1kg karczku lub surowej szynki
- 0,5 kg chudego, surowego, wędzonego/zwykłego boczku
- 4 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- łyżeczka pieprzu mielonego
- 3 łyżeczki soli
- 1 szkl wody
- 1 łyżka stołowa soli peklowej
- 1 łyżka smalcu do każdego słoika
Mięso i boczek zmielić, dodać przyprawy, zgnieciony przez praskę czosnek i wodę.
Wyrabiać mięso ręką kilka minut. Odstawić do lodówki pod przykryciem na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Napełniać słoiki do 3/4 wysokości. Wstawić do szerokiego rondla z wodą sięgającą do 3/4 ich wysokości, zagotować.
Zmniejszyć ogień na średnio-mały i gotować 60 minut.
Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda
konserwacji żywności, która polega na
trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny
I tak słoje o objętości
500 ml wraz zawartością :
- 60 minut przy pierwszej,
-40 minut przy drugiej,
-30 minut przy trzeciej pasteryzacji
Tak zakonserwowane mięso możemy przechowywać w piwnicy czy szafkach kuchennych, w temperaturze pokojowej.
Przed spożyciem wkładamy słoiki do lodówki, żeby wokół mięsa wytworzyła się pyszna klarowna galareta, a na górze smalczyk
Moja uwaga:
Słoje o pojemniści 1,5l 120 + 80 + 60 minut
Słoje o pojemniści 1l. 90 + 60 + 45 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz