piątek, 15 stycznia 2016

Kiełbasa ze słoika...........................pyszna bo domowa!



- 1kg łopatki wieprzowej
- 1kg karczku lub surowej szynki
- 0,5 kg chudego, surowego, wędzonego/zwykłego boczku 
- 4 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- łyżeczka pieprzu mielonego
- 3 łyżeczki soli
- 1 szkl wody
- 1 łyżka stołowa soli peklowej
- 1 łyżka smalcu do każdego słoika



Mięso i boczek zmielić, dodać przyprawy, zgnieciony przez praskę czosnek i wodę. 
Wyrabiać mięso ręką kilka minut. Odstawić do lodówki pod przykryciem na kilka godzin, najlepiej na całą noc. 
Napełniać słoiki do 3/4 wysokości. Wstawić do szerokiego rondla z wodą sięgającą do 3/4 ich wysokości, zagotować. 
Zmniejszyć ogień na średnio-mały i gotować 60 minut.


Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda 

konserwacji żywności, która polega na 

trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny

I tak słoje o objętości 
 500 ml  wraz zawartością :

- 60 minut przy pierwszej, 
-40 minut przy drugiej, 
-30 minut przy trzeciej pasteryzacji

Tak zakonserwowane mięso możemy przechowywać w piwnicy czy szafkach kuchennych, w temperaturze pokojowej.
 Przed spożyciem wkładamy słoiki do lodówki, żeby wokół mięsa wytworzyła się pyszna klarowna galareta, a na górze smalczyk


Moja uwaga:

Słoje o pojemniści   1,5l   120 + 80 + 60 minut
Słoje o pojemniści      1l.     90 + 60 + 45 minut



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)