czwartek, 14 stycznia 2016

Naleśniki wytrawne............. ze szpinakiem i fetą.

Składniki
4 - jajka
2 szklanki - mąki
1 szklanka - mleka
1 szklanka - wody
½ łyżeczki - soli
masło klarowane



Beszamel
1 łyżka - masła
2 łyżki - mąki
2 szklanki - mleka
ser żółty
1 szczypta - gałka muszkatołowa

Nadzienie
400 g - mrożonego szpinaku lub 800 g sieżego
3 ząbki - czosnku
200 g - sera feta
1 łyżka - masła
sól
pieprz
  





Jajka wybić do miski, dodać sól, roztrzepać. Dosypać mąkę i wlać mleko (na przemian) i zmiksować. 
Gdy ciasto jest gładkie, rozcieńczyć wodą do konsystencji ciasta naleśnikowego. Ciasto odstawić na 20-30 minut. 
Gdy zgęstnieje, znowu dolać odrobinę wody. Odstawić, by odpoczęło!!! Usmażyć cienkie placki .

 Masło roztopić na patelni i wrzucić posiekany czosnek. Gdy lekko się podsmaży, wrzucić rozmrożony szpinak i mieszając poddusić, 
odparowując nadmiar wody. Dodać pokruszony ser feta i doprawić solą i pieprzem. 
Naleśniki posmarować farszem, boki zawinąć do środka i zwinąć rulony ( jak krokiety). 
Ułożyć w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie.

 W rondlu roztopić masło i zrobić jasną zasmażkę. Wlać mleko i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową,
 wrzucić starty na tarce żółty ser. Wymieszać.

Naleśniki zalać beszamelem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20-25 minut 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)