środa, 23 listopada 2016

Burgery sojowe

  


100 g soi namoczonej na noc w leniej wodzie; 
2 średnie cebule posiekane; 
2 średnie marchewki starte na tarce o małych lub dużych oczkach; 
1  łyżka koncentratu pomidorowego; 
sól, pieprz;
oregano, bazylia, majeranek lub posiekana natka pietruszki,chili w proszku,
2 jajka; 
3 stołowe łyżki bułki tartej; 
1 łyżka stołowa mąki orkiszowej pełnoziarnistej
oliwa do smażenia
bułka tarta do panierowania 



Namoczoną przez noc soję dokładnie opłukać, a następnie zalać wodą w proporcji 1:5
\W międzyczasie, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na oliwie, a następnie dodać do 
niej marchewkę startą i smażyć aż marchewka zmięknie przez ok 10 min.
Soję gotować  około 2 godziny, a następnie  odcedzić 
i zmiksować lub zmielić. 
Do zmiksowanej soi dodać podsmażoną cebulę z  marchewka oraz koncentrat 
pomidorowy, zioła, sól i pieprz. 
Dodać jajka , bułkę tartą i mąkę, a potem jeszcze raz dokładnie wymieszać. Z 
powstałej masy formować kotlety , obtaczać je w panierce. 
Smażyć na patelni na rozgrzanej oliwie na złoty kolor z obu stron.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)