środa, 23 listopada 2016
Burgery sojowe
100 g soi namoczonej na noc w leniej wodzie;
2 średnie cebule posiekane;
2 średnie marchewki starte na tarce o małych lub dużych oczkach;
1 łyżka koncentratu pomidorowego;
sól, pieprz;
oregano, bazylia, majeranek lub posiekana natka pietruszki,chili w proszku,
2 jajka;
3 stołowe łyżki bułki tartej;
1 łyżka stołowa mąki orkiszowej pełnoziarnistej
oliwa do smażenia
bułka tarta do panierowania
Namoczoną przez noc soję dokładnie opłukać, a następnie zalać wodą w proporcji 1:5
\W międzyczasie, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na oliwie, a następnie dodać do
niej marchewkę startą i smażyć aż marchewka zmięknie przez ok 10 min.
Soję gotować około 2 godziny, a następnie odcedzić
i zmiksować lub zmielić.
Do zmiksowanej soi dodać podsmażoną cebulę z marchewka oraz koncentrat
pomidorowy, zioła, sól i pieprz.
Dodać jajka , bułkę tartą i mąkę, a potem jeszcze raz dokładnie wymieszać. Z
powstałej masy formować kotlety , obtaczać je w panierce.
Smażyć na patelni na rozgrzanej oliwie na złoty kolor z obu stron.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz