sobota, 30 maja 2015

Obwarzanki krakowskie...................................tradycyjny

3 szklanki mąki pszennej ( 510 g)
1 szklanka  wody (250 ml)
20 g drożdży
3 łyżki masła lub oliwy (45 g)
1 łyżka cukru (lepiej dać troszkę więcej dla lepszego smaku)
1 łyżeczka soli
1 jajko rozbełtane do posmarowania wierzchu
mak, sezam, czarnuszka lub kminek do posypania (ja uwielbiam z sola gruboziarnistą) 







Rozkruszone drożdże rozprowadzamy letnią wodą, dodajemy cukier, sól, roztopione masło i stopniowo, mieszając składniki, 
dosypujemy mąkę. Starannie wyrabiamy ciasto - nie może być twarde, tylko elastyczne. 
Zostawiamy je pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.
Formujemy z ciasta wałeczki długości ok. 20 cm i zlepiamy ich końce, tworząc obwarzanki z dziurką w środku.







 (dziurka powinna być dość duża, bo obwarzanki będą jeszcze rosnąć). Następnie wrzucamy je na wrzątek i gotujemy 2 minuty 
( po minucie odwracamy na drugą stronę).
 Obwarzanki osuszamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem 
i układamy na blasze. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200°C.





"Obwarzanek Krakowski – zgodnie z definicją w Wikipedii – to wytrawne pieczywo o średnicy od kilku do kilkunastu centymetrów, posypane makiem, solą, sezamem lub innymi posypkami. Jest jednym z ważniejszych symboli Krakowa, i jako taki został wpisany na listę produktów o oznaczeniu geograficznym, objętych ochroną Unii Europejskiej." cytat z bloga  
"W altanie przy kawie"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)