wtorek, 26 stycznia 2016
Ryba zapiekana..............pod beszamelem
2 filety z ulubionej ryby (razem ok. 300 g)
2 łyżeczki mąki
2-3 łyżki masła
2 spore ziemniaki, ugotowane w mundurkach
1 mała cebula, pokrojona w piórka lub biała część pora
sól i pieprz, do smaku
60 g (1 szklanka) ementalera, startego
250 ml (1 szklanka) beszamelu
100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej, do posypania
Przygotuj sos beszamelowy..
Filety osusz ręcznikiem papierowym, posól, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż rybę na złoto.
Odłóż na bok. Patelnię wyczyść.
Ugotowane i przestudzone ziemniaki obierz, pokrój w grubsze plastry i również obsmaż na złoto, odłóż na bok. To samo zrób z pieczarkami,
cebula, a gdy się zeszkli,dołuż pieczarki. Posól w trakcie smażenia.
W piekarniku włącz funkcję grill lub rozgrzej go do 200oC.
Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż ziemniaki, w dwóch rzędach. Przykryj je cebulą z papryką i pieczarkami.
Posyp lekko pieprzem. Na warzywach połóż usmażoną rybę. Polej sosem beszamelowym i przysyp go startym serem.
Zapiekaj do rozpuszczenia i zrumienienia sera, 10-15 minut. Posyp natką pietruszki przed podaniem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz