Zasmażka do gumbo czyli roux
Skladniki:
(dla 2 osob)
- 4 filety z udek kurczaka, pokrojone w kawalki
- olej do smazenia
- 2 plastry wedzonego bekonu (powinien byc dosc tlusty), pokrojonego w kostke
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 zabki czosnku, posiekane
- 2 lodygi selera naciowego, drobno posiekane
- 2 lyzki maki
- 400 g podluznych pomidorow z puszki
- 300 ml bulionu drobiowego
- 1 zielona papryka, oczyszczona z nasion i pokrojona w kawalki
- 2 liscie laurowe
- 2 galazki tymianku
- 1/2 lyzeczki pieprzu cayenne(plaskiej)
- 100 g wedzonej kielbasy (kabanosy beda idealne), pokrojonej w plasterki
Kurczaka przyprawic sola i pieprzem, a nastepnie zrumienic na 2 lyzkach oleju.
Zdjac z patelni, wrzucic na nia bekon i smazyc, az zrobi sie chrupki. Dodac cebule, czosnek i seler.
Smazyc, az warzywa zmiekna i zaczna sie rumienic. Oproszyc maka, smazyc przez chwile,
a nastepnie dodac pomidory i rozdrobnic je za pomoca lyzki. Dobrze wymieszac.
Dodac bulion i papryke, ziola, pieprz cayenne, kielbase oraz podsmazone kawalki kurczaka. Doprawic do smaku, jesli trzeba.
Gotowac na malym ogniu przez okolo 30 minut, az kurczak bedzie kruchy, a sos zgestnieje. Podawac z chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz