niedziela, 15 grudnia 2013

Przepis na gumbo z ryba !





20 dkg bialej ryby ( uzylam dorsza)
10-15dkg krewetek w skrupkach i z glowami
20 dkg kielbasy wedzonej
2 piersi kurczaka
2 lodygi selera
1 cebula
1/2 zielonej papryki
1 szklanka mrozonego pizmianu jadalnego ( okra)
5 zabkow czosnku
2 garsci natki pietruszki + troszke do dekoracji
1 zielona cebulka
1/3 szklanki maki pszennej
200 ml pomidorow z puszki w soku
3 szklanki wywaru krewetkowego
4 lyzki sosu Worcestershire
4 lyzki masla
3 lyzki oliwy

sol,pieprz,papryka slodka,tymianek,lisc laurowy

Piersi kurczaka pokroic w kawalki opruszyc sola i pieprzem i obsmazyc na oliwie wyciagna mieso i wrzucic pokrojona w plastry 
kilbase podpiec i wyciagnac.

Wsypac make i dodac 2lyzki masla, smazyc zasmazke na dosc ciemny kolor okolo 8 minut.
Kolor musi byc mniej wiecej ciemno orzechowy. Zasmazke przelozyc do szklanki a do garczka wrzucamy2 lyzki mala 
oraz pokrojona cebule,papryke,pokrojony seler,zgniecone zabki czosnku smazyc na delikatnym ogniu okolo 5 minut.
 Dodac sol,pieprz,ziola oraz sos Worcestershire oraz pokrojona natke pietruszki smazyc okolo
 2 minut i dodac wywar krewetkowy,kurczaka,kielbase i gotowac okolo 30minut.

Po 30 minutach dodac pizmianu jadalnego oraz pomidory z puszki oraz zasmazke dobrze wymieszac i
 gotowac okolo 35-45 min na malym ogniu. Na samym koncu wrzucamy krewetki,rybe gotujemy kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)