niedziela, 15 grudnia 2013
Przepis na gumbo z ryba !
20 dkg bialej ryby ( uzylam dorsza)
10-15dkg krewetek w skrupkach i z glowami
20 dkg kielbasy wedzonej
2 piersi kurczaka
2 lodygi selera
1 cebula
1/2 zielonej papryki
1 szklanka mrozonego pizmianu jadalnego ( okra)
5 zabkow czosnku
2 garsci natki pietruszki + troszke do dekoracji
1 zielona cebulka
1/3 szklanki maki pszennej
200 ml pomidorow z puszki w soku
3 szklanki wywaru krewetkowego
4 lyzki sosu Worcestershire
4 lyzki masla
3 lyzki oliwy
sol,pieprz,papryka slodka,tymianek,lisc laurowy
Piersi kurczaka pokroic w kawalki opruszyc sola i pieprzem i obsmazyc na oliwie wyciagna mieso i wrzucic pokrojona w plastry
kilbase podpiec i wyciagnac.
Wsypac make i dodac 2lyzki masla, smazyc zasmazke na dosc ciemny kolor okolo 8 minut.
Kolor musi byc mniej wiecej ciemno orzechowy. Zasmazke przelozyc do szklanki a do garczka wrzucamy2 lyzki mala
oraz pokrojona cebule,papryke,pokrojony seler,zgniecone zabki czosnku smazyc na delikatnym ogniu okolo 5 minut.
Dodac sol,pieprz,ziola oraz sos Worcestershire oraz pokrojona natke pietruszki smazyc okolo
2 minut i dodac wywar krewetkowy,kurczaka,kielbase i gotowac okolo 30minut.
Po 30 minutach dodac pizmianu jadalnego oraz pomidory z puszki oraz zasmazke dobrze wymieszac i
gotowac okolo 35-45 min na malym ogniu. Na samym koncu wrzucamy krewetki,rybe gotujemy kilka minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz