Składniki
10 ziemniaków
2 cebule
1 duży kubek śmietany
70 g masła
10 dag startego sera żółtego
1/3 łyżeczki suszonego
sól, pierz,gałka muszkatołowa
Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i zeszklić na maśle. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt grube plastry, obgotować i szybko oziębić. Nagrzać piekarnik do 180 st. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków ( 3-4 warstwy). Posypać cebulą, solą , pieprzem, gałką muszkatołową i rozmarynem.
Ponownie ułożyć warstwę ziemniaków i powtórzyć wszystkie czynności, aż do wykorzystania składników.
Zalać śmietaną i posypać serem. Zapiekankę przykryć folią aluminiową i zapiekać ok 60-70 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
W połowie pieczenia zdjąć folię, jeśli chcemy mieć na wierzchu złotą skorupkę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz