niedziela, 11 listopada 2018

Zapiekanka ziemniaczana z cebulą

Składniki
10 ziemniaków
2 cebule
1 duży kubek śmietany 
 70 g masła
 10 dag startego sera żółtego
1/3 łyżeczki suszonego 
 sól, pierz,gałka muszkatołowa




Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i zeszklić na maśle. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt grube plastry, obgotować i szybko oziębić. Nagrzać piekarnik do 180 st. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.


 Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków ( 3-4 warstwy). Posypać cebulą, solą , pieprzem, gałką muszkatołową i rozmarynem.
Ponownie ułożyć warstwę ziemniaków i powtórzyć wszystkie czynności, aż do wykorzystania składników.
Zalać śmietaną i posypać serem.  Zapiekankę przykryć folią aluminiową i zapiekać ok 60-70 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
W połowie pieczenia  zdjąć folię, jeśli chcemy mieć na wierzchu złotą skorupkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)