niedziela, 11 listopada 2018

Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem

Składniki
1  duża główka świeżej kapusty

 1,5 kg mięsa mielonego ( różne gatunki)
 1 i 1/2 szklanki ryżu 
 1 duża cebula podsmażona
 1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach
 sól i pieprz

1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1 duże opakowanie śmietany 18%
sól i pieprz



Farsz:

Do miski wkładamy mięso mielone, ryż ugotowany na pół twardo, jajka, podsmażoną cebulę, marchew, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty.
                                                Liście kapusty:
Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzącą wodą (wycięciem do dołu), gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 5 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozebrać ją z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia.

Na dno dużego garnka układamy gorsze, poszarpane liście kapusty, zalewamy wodą tak żeby liście były zakryte,  i układamy  ciasno gołąbki.
Śmietanę mieszamy z koncentratem, doprawiamy solą i pieprzem ,
 wylewamy na gołąbki.



Całość dusimy na małym ogniu 2 godz. Zaglądając co jakiś czas, aby nie wykipiało. 
Można wypiec gołąbki w piekarniku lub ugotować w szybkowarze.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)