czwartek, 30 sierpnia 2018
CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA lub drożdżowe dla leniwych
Ciasto:
4 i 1\2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
4 roztrzepane jajka
1 szkl. oleju
3/4 szkl. letniego mleka
10 dkg. drożdży
cukier waniliowy
szczypta soli
drobne owoce
Kruszonka:
50 g masła
1/2 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
Na dno szerokiej miski pokruszyć drożdże.
Następnie posypać cukrem, polać roztrzepanymi jajkami, olejem i letnim mlekiem, przesianą mąką i solą.
Należy zachować taką samą kolejność składników!!!
Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni naczynia
Naczymie przykrywamy lnianą ściereczką, zostawiamy w ciepłym miejscu.
Zapominam o nim na trzy godziny...
Po tym czasie krótko (!) mieszamy zawartość.
Blaszkę o wym. 26 x 30 cm. wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozkładamy równomiernie, na ciasto dajemy owoce.
Na wierzchu ciasta rozkładamy kruszonkę.
Ciasto pieczemy ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciasto mocno rośnie w piekarniku.
Gotowe studzić na kratce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz