czwartek, 30 sierpnia 2018

CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA lub drożdżowe dla leniwych



Ciasto:
4 i 1\2  szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
4 roztrzepane jajka
1  szkl. oleju
3/4 szkl. letniego mleka
10 dkg. drożdży
cukier waniliowy
szczypta soli
drobne owoce

Kruszonka:
50 g masła
1/2 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru

Na dno szerokiej miski pokruszyć drożdże. 
Następnie posypać cukrem, polać roztrzepanymi  jajkami, olejem i letnim  mlekiem, przesianą mąką i solą. 
 Należy zachować taką samą kolejność składników!!!
Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni naczynia
Naczymie  przykrywamy lnianą ściereczką, zostawiamy w ciepłym miejscu.
 Zapominam o nim na trzy godziny...
Po tym czasie krótko (!) mieszamy zawartość.
 Blaszkę o wym. 26 x 30 cm. wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozkładamy równomiernie, na ciasto dajemy owoce. 


Na wierzchu ciasta rozkładamy kruszonkę. 
Ciasto pieczemy ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciasto mocno rośnie w piekarniku.
Gotowe studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)