500 g mięsa mielonego wołowego
500 g mięsa mielonego drobiowego
lub 1 kg mielonej baraniny
1 cebula
1 jajko + 1 jajko do posmarowania pasztecików
1 mały koncentrat pomidorowy
4 płaty ciasta francuskiego
sól, pieprz, granulowany czosnek, suszona pietruszka
curry, ostra papryka, przyprawa turecka kofta
czarnuszka, kminek do posypania
Cebulę kroimy w drobna kosteczkę, podsmażamy. Na patelnię z cebulą dodajemy mięso. Ssmażymy i dparowujemy wode,
Dodajemy przyprawiamy do smaku,dodajemy koncentrat a nastepnie odstawiamy do ostygnięcia.
Do ostudzonej masy dodajemy jajko i mieszamy.
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na II równe prostokąty i na każdy z nich kładziemy wzdłuż dłuższego boku rulonik z farszu, smarujemy rozkłóconym jajkiem i zwijamy w rulon.
Smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem, czarnuszką lub grubą solą.
Kroimy na 2-3 cm kawałki
Pieczemy w 220 stopniach przez 10-15 minut do zarumienienia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz