Kućmok, kucia, babka ziemniaczana...
ciasto jak na placki ziemniaczane!
6 sporych ziemniaków
1 cebula
2 jajka
kilka plasterków boczku
3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz,gałka muszkatołowa i majeranek do smaku
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce tak jak na placki ziemniaczane, odcisnąć nadmiar wody.
Cebulę drobno pokroić, dodać do ziemniaków. Do masy wbić jajka, wsypać mąkę, przyprawić i dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć plasterkami boczku, wlać masę, wyrównać,
Piec 1 godzinę w 160 stopni C z termoobiegiem.
Do suchego patyczka.
Odczekać 10-15 minut aby ciasto stężało.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz