czwartek, 30 sierpnia 2018

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem

150 g kaszy jaglanej
300 ml mleka roślinnego/wody/lub mleka bez laktozy 
2-3 szklanki duszonych jabłek z cynamonem
lub 4-5 jabłek pokrojonych w plasterki
kilka suszonych śliwek, daktyli, moreli
2 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego
2-3 łyżki ksylitolu



Kaszę prażymy na suchej patelni, zalewamy płynem, dodajemy słodzik i gotujemy do miękkości
Odstawiamy na bok aby lekko przestygła.
Formę do zapiekania  smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wykładamy 1/2 kaszy jaglanej i
nakładamy duszone jabłka, a na wierzch resztę kaszy jaglanej,
Na to układamy wiórki masła.Można też kilka plasterków jabłka...



Pieczemy 30 minut  w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)