czwartek, 30 sierpnia 2018

Mleka roślinne...przepisy!



SOJOWE z okarą

1 szklanka soi
6 szklanek wody
 1 opakowanie cukru waniliowego

Soję namaczam na noc. Następnie odlewam wodę, dodaję szklankę świeżej wody i miksuję 
wodę z soją na gładko.
 Do masy dodaję pozostałą ilość wody i gotuję na małym ogniu przez ok. 30 minut.
 Podczas gotowania często mieszam, pilnuję podnoszącej się piany. 
Po ugotowaniu odstawiam do ostygnięcia aby go było można odcisnąć.
 Mleko sojowe odcedzam przez gazę i odciskam to co pozostanie na gazie.
Okarę można wykorzystać do zrobienia tofu, pasztetu...

 Jeśli chce uzyskać tłusty napój, to stosuje proporcje:

1/2 naczynia ziaren + 1/2 naczynia wody = mleko tłuste i geste, do kremów, jogurtów itp.

Mniej tlusta konsystencje dadza ponizsze proporcje:

1/3 naczynia ziaren + 2/3 naczynia wody = mleko do kawy, owsianek


OWSIANE

1 część płatków owsianych
4 części przegotowanej, przestudzonej wody
opcjonalnie: wanilia, cukier, stewia lub sól

Wersja „bez gotowania”:

platki owsiane przesypujemy do sloja, zalewamy jedna czescia wody i przyprawiamy wg uznania
odstawiamy przykryte gaza lub sciereczka w temperaturze pokojowej na cala noc
rano miksujemy platki z woda, a nastepnie dolewamy reszte wody
odcedzamy przez zlozony plat gazy i mamy gotowy napój

Wersja „gotowana”:

platki owsiane gotujemy na papke w jednej czesci wody
miksujemy papke
dolewamy pozostala wode

OWSIANE z orzechami laskowymi

1 litr wody 
50 g płatków owsianych lub namoczonych ziaren owsa 
50 g mielonych orzechów laskowych

platki wsyp do blendera i rozdrobnij lub zmiksuj blenderem namoczone ziarno owsa. Przesyp do sloja lub miski, lacznie z mielonymi orzechami i zalej goraca woda. Odstaw calosc na ok. 30 minut.

KOKOSOWE

100 g wiórków kokosowych (moczonych przez noc),
800 l wody.

Po nocnym moczeniu nie zlewaj wody z wiórków, ale przelej całość do garnka i podgrzewaj mniej więcej do 60 stopni C. Następnie zmiksuj masę blenderem na gładko. Przelej całość przez złożoną gazę i przechowuj w szklanej butelce w lodówce

MIGDAŁOWE

1 szklanka migdałów blanszowanych (moczonych przez noc),
4 szklanki wody,
3 łyżki syropu klonowego.

Całość zblęduj, a następnie przelej przez gazę. Serek migdałowy idealnie nadaje się jako farsz do naleśników, dodatek do ciast, ciasteczek i pasztetów wegańskich. Można nim również smarować chleb.

JADLANE

1/2 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
1 /2szklanka nerkowców lub migdalów (moczonych przez noc),
1 /1lyzeczka ekstraktu waniliowego lub miazsz z 1 laski wanilii,
1i 2/3 szklanki wody,
2 suszone daktyle,
szczypta soli.

Wszystkie skladniki zblenduj, nastepnie przelej przez zlozona gaze i przechowuj w szklanej butelce w lodówce.

SEZAMOWE

100 g bialego sezamu
4 szklanki przegotowanej zimnej wody
szczypta soli
do smaku syrop z agawy

Sezam wypłucz pod bieżącą wodą, namocz i odstaw na 4–5 godzin. Następnie dolej szklankę wody i dokładnie zmiksuj. Stopniowo dolewaj wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przecedz i ewentualnie dosłódz syropem z agawy.

SOJOWE z płatkami owsianymi

szklanka ekologicznych ziaren soi
zimna woda
4 szklanki goracej wody
2 lyzki platków owsianych
szczypta soli

Jak wykonać Soje wypłucz i mocz przez cala noc. Rano ponownie wypłucz i pozbądz się łusek. Wsyp odsączone do blendera. Dodaj płatki owsiane, gorącą wodą i miksuj na gładki płyn. Ułóż na garnku sito wyłożone kawałkiem nylonu i przecedz płyn. Doprowadz do wrzenia i usuń powstałą pianę. Gotuj na małym ogniu 20 minut. Wsyp szczyptę soli, ostudz. Możesz rozcieńczyć woda, jeśli jest za gęste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)