czwartek, 30 sierpnia 2018
Mleka roślinne...przepisy!
SOJOWE z okarą
1 szklanka soi
6 szklanek wody
1 opakowanie cukru waniliowego
Soję namaczam na noc. Następnie odlewam wodę, dodaję szklankę świeżej wody i miksuję
wodę z soją na gładko.
Do masy dodaję pozostałą ilość wody i gotuję na małym ogniu przez ok. 30 minut.
Podczas gotowania często mieszam, pilnuję podnoszącej się piany.
Po ugotowaniu odstawiam do ostygnięcia aby go było można odcisnąć.
Mleko sojowe odcedzam przez gazę i odciskam to co pozostanie na gazie.
Okarę można wykorzystać do zrobienia tofu, pasztetu...
Jeśli chce uzyskać tłusty napój, to stosuje proporcje:
1/2 naczynia ziaren + 1/2 naczynia wody = mleko tłuste i geste, do kremów, jogurtów itp.
Mniej tlusta konsystencje dadza ponizsze proporcje:
1/3 naczynia ziaren + 2/3 naczynia wody = mleko do kawy, owsianek
OWSIANE
1 część płatków owsianych
4 części przegotowanej, przestudzonej wody
opcjonalnie: wanilia, cukier, stewia lub sól
Wersja „bez gotowania”:
platki owsiane przesypujemy do sloja, zalewamy jedna czescia wody i przyprawiamy wg uznania
odstawiamy przykryte gaza lub sciereczka w temperaturze pokojowej na cala noc
rano miksujemy platki z woda, a nastepnie dolewamy reszte wody
odcedzamy przez zlozony plat gazy i mamy gotowy napój
Wersja „gotowana”:
platki owsiane gotujemy na papke w jednej czesci wody
miksujemy papke
dolewamy pozostala wode
OWSIANE z orzechami laskowymi
1 litr wody
50 g płatków owsianych lub namoczonych ziaren owsa
50 g mielonych orzechów laskowych
platki wsyp do blendera i rozdrobnij lub zmiksuj blenderem namoczone ziarno owsa. Przesyp do sloja lub miski, lacznie z mielonymi orzechami i zalej goraca woda. Odstaw calosc na ok. 30 minut.
KOKOSOWE
100 g wiórków kokosowych (moczonych przez noc),
800 l wody.
Po nocnym moczeniu nie zlewaj wody z wiórków, ale przelej całość do garnka i podgrzewaj mniej więcej do 60 stopni C. Następnie zmiksuj masę blenderem na gładko. Przelej całość przez złożoną gazę i przechowuj w szklanej butelce w lodówce
MIGDAŁOWE
1 szklanka migdałów blanszowanych (moczonych przez noc),
4 szklanki wody,
3 łyżki syropu klonowego.
Całość zblęduj, a następnie przelej przez gazę. Serek migdałowy idealnie nadaje się jako farsz do naleśników, dodatek do ciast, ciasteczek i pasztetów wegańskich. Można nim również smarować chleb.
JADLANE
1/2 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
1 /2szklanka nerkowców lub migdalów (moczonych przez noc),
1 /1lyzeczka ekstraktu waniliowego lub miazsz z 1 laski wanilii,
1i 2/3 szklanki wody,
2 suszone daktyle,
szczypta soli.
Wszystkie skladniki zblenduj, nastepnie przelej przez zlozona gaze i przechowuj w szklanej butelce w lodówce.
SEZAMOWE
100 g bialego sezamu
4 szklanki przegotowanej zimnej wody
szczypta soli
do smaku syrop z agawy
Sezam wypłucz pod bieżącą wodą, namocz i odstaw na 4–5 godzin. Następnie dolej szklankę wody i dokładnie zmiksuj. Stopniowo dolewaj wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przecedz i ewentualnie dosłódz syropem z agawy.
SOJOWE z płatkami owsianymi
szklanka ekologicznych ziaren soi
zimna woda
4 szklanki goracej wody
2 lyzki platków owsianych
szczypta soli
Jak wykonać Soje wypłucz i mocz przez cala noc. Rano ponownie wypłucz i pozbądz się łusek. Wsyp odsączone do blendera. Dodaj płatki owsiane, gorącą wodą i miksuj na gładki płyn. Ułóż na garnku sito wyłożone kawałkiem nylonu i przecedz płyn. Doprowadz do wrzenia i usuń powstałą pianę. Gotuj na małym ogniu 20 minut. Wsyp szczyptę soli, ostudz. Możesz rozcieńczyć woda, jeśli jest za gęste.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz