piątek, 27 września 2013

Ziemniaki do obiadu inaczej...........Ziemniaki z kiełbasą - stare, polskie danie.....Pommes de terre avec saucisse



25 dag kiełbasy
pół kilograma ziemniaków
2 łyżki oleju
cebulę
2 łyżki mąki
 starty zółty ser


 Położyc kiełbasę na rozgrzanym tłuszczu i przysmażyc ją na brązowy kolor.
 Wyjac mięso i ostudzic je, a następnie pokroic w kostkę.
Na tłuszczu wytopionym z kiełbasy zeszklic cebulę, dodac 2 łyżki mąki i rozprowadzic odrobiną wody.
Ziemniaki uotowane i pokrojone w talarki trzeba teraz włożyć do sosu i dokładnie wymieszać.
 Wsypc je nastepnie do naczynia żaroodpornego i przekładac kiełbasą. Na samej górze powinny znaleźć się ziemniaki.Posypac startym zoltym serem
Zapiec pół godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)