niedziela, 20 września 2015
Murzynek – wilgotny , czekoladowy i pyszny.....
Składniki:
1 masło
1/2 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
4 jaja
2 szklanki mąki
1 proszek do pieczenia
aromat lub przyprawa do pierników (opcja)
rodzynki (opcja)
Przepis:
Margarynę, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać pół szklanki na polewę.
Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka i przyprawy. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i piec w temperaturze 175 stopni C
przez 60 minut (maksymalnie do 70 minut). Polać letnie ciasto polewą czekoladową.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz