poniedziałek, 21 września 2015

Gołąbki z kaszą gryczaną i soczewicą....wegetariańskie




1 główka włoskiej kapusty
1 niepełna szklanka kaszy jęczmiennej
1 szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej (namoczonej około 30 min)
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
400-500 g pieczarek
marchewka i pietruszka
1 czubata łyżeczka tymianku
1 czubata łyżeczka lubczyku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 mała puszka cieciorki
sól, pieprz

sos:
2 cebule
2 puszki  pomidorów 
1-2 ząbki czosnku
majeranek lub tymianek
sól pieprz




Soczewicę zalewamy wodą  i gotujemy na małym ogniu
Kaszę wsypujemy do niewielkiego garnka z grubym dnem, zalewamy podwójną ilością wody
 i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie cała wodę.
Cebule kroimy drobno i podsmażamy, dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki i dusimy całość kilkanaście minut na małym
 ogniu.
Do cebuli z pieczarkami dodajemy odcedzoną soczewicę, kaszę,cieciorlke, przyprawy, starte marchewkę i pietruszke, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solimy do smaku.
Z kapusty wycinamy głąb i umieszczamy w dużym garnku, wyciętym otworem do dołu. 
Zalewamy wrzątkiem do wysokości 3/4 i przykrywamy.
Gotujemy pod przykryciem ok 5-10 min - aż liście lekko zmiękną i będzie je można łatwo zdjąć.
Wyciągamy kapustę, zdejmujemy kolejno po jednym liściu i delikatnie wycinamy grubą żyłkę u nasady.
Na liść nakładamy farsz i zawijamy w kopertę .
Gołąbki układamy ciasno w naczyniu do zapiekania - dnie układamy pozostałe lub uszkodzone liście 
Podlewamy niewielką ilością wody lub bulionu, przykrywamy i zapiekamy w 180 st ok 30  - 40 min


Oczywiście możemy też gołąbki gotować 
 (szybkowar)....i
lub zapiekać od razu w pomidorowym sosie .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)