sobota, 26 września 2015

Leniwe pierogi .......czyli kopytka z serem i ziemniakami




 1 kg ziemniaków,
 250 g twarogu,
1 jajko,
 150 g mąki pszennej,
150 g mąki ziemniaczanej,
sól,






Ziemniaki  ugotować w osolonej wodzie  i wystudzić. Zmielić przez maszynkę wraz z serem.
 Dodać obie mąki, sól, jajko i wyrobić ciasto. Uformować z niego wałeczki, lekko je spłaszczyć i oddcinać skośne paski. 
Tak przygotowane kawałki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 2 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię. 
Podajemy polane roztopionym masłem lub skwareczkami ze słoninki......no tym co nam smakuje najbardziej!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)