sobota, 26 września 2015
Leniwe pierogi .......czyli kopytka z serem i ziemniakami
1 kg ziemniaków,
250 g twarogu,
1 jajko,
150 g mąki pszennej,
150 g mąki ziemniaczanej,
sól,
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Zmielić przez maszynkę wraz z serem.
Dodać obie mąki, sól, jajko i wyrobić ciasto. Uformować z niego wałeczki, lekko je spłaszczyć i oddcinać skośne paski.
Tak przygotowane kawałki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 2 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Podajemy polane roztopionym masłem lub skwareczkami ze słoninki......no tym co nam smakuje najbardziej!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz