poniedziałek, 21 września 2015

Ziołowe "frytki" z piekarnika.... czyli ziemniaki inaczej

8 średnich ziemniaków 
sól + pieprz
1 łyżka tymianku
+ ulubione zioła
około 2 łyżki oliwy z oliwek

Ziemniaki obieramy (ja tylko szoruje!) i kroimy w ósemki.
 Pokrojone ziemniaki płuczemy i suszymy na ręczniku papierowym. Przekładamy do miski,
wlewamy oliwę, posypujemy ziołami  i tymiankiem , całość mieszamy, aby obtoczyć dokładnie ziemniaki w oliwie i ziołach.
Przekładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku w ok 190 stopniach ok 45 minut.
 Gotowe lekko solimy do smaku.....




Tymianek:

 jest rośliną rodzimą obszaru śródziemnomorskiego – wiele jego gatunków można znaleźć w południowej Europie,
 zachodniej Azji oraz północnej Afryce. Choć istnieje ponad 100 odmian tymianku tak naprawdę
 tylko ogrodowy i cytrynowy mają znaczenie kulinarne!
Ze względu na silny aromat przyprawę tę stosuje się na ogół samą.
 Najlepiej harmonizuje ona z pietruszką, czosnkiem, cebulą i liściem laurowym,
 ale .....nie należy jej łączyć z majerankiem.
 Suszony tymianek ma około trzykrotnie silniejszy aromat od świeżego.
 Łagodzi kaszel, rozrzedzając śluz w płucach i oskrzelach,  reguluje i wzmacnia trawienie.
 skuteczny przy kłopotach z drogami moczowymi czy pęcherzem, choćby dlatego, 
że jest lekko rogrzewający i działa przeciwbakteryjnie. Jego zielone liście są bogate w witaminę K, A, C i E 
oraz olejki eteryczne – tymol i karwol .
 Jego właściwości lecznicze pozwalają oczyścić, odmłodzić oraz wzmocnić organizm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)