czwartek, 17 września 2015

Fish and chips....czyli specjalność anglików ryba z frytkami !

Na chips:
950 gramów  ziemniaków na frytki



Wlać cały olej roślinny do głębokigo garnka lub frytkownicy i nastawić temp. na  160 stopni C Ziemniaki pokroić na 8-emki,
smażyć  w oleju, aż będą miękkie, ale nie kolorowe, około 4 minut. Wyjąć i osuszyć.
Ja dogrzewam je jeszcze w piekarniku żeby były ciepłe....






Na ciasto w wersji I :
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka piwa
2 białka jaj, ubita mocno piana
sól

Na ciasto w wersji II :
1szkl  mąki
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 szkl  piwa
1 płaska łyzeczka proszku do pieczenia 
1  -"-  łyzeczka sody oczyszczonej
sok z 1/2 cytryny, 
sól pieprz
Ciasto zrobic 1h wczesniej...


4 szt filety z  dorsza bez skory i ości



Wymieszać mąkę i piwo, a następnie dodać pianę z białek. Obtoczyć rybę w mące, następnie
zanurzyć ryby w cieście i smażyć przez kilka minut  na złoty kolor.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)