czwartek, 17 września 2015

Angielskie muffiny śniadaniowe



Składniki:

5 szklanek mąki chlebowej
+ troche maki kukurydzianej lub semoliny do podsypania
1 szklanka mleka, 
1 szklanka ciepłej wody 
3 łyżki miodu,
 45g  masła,
 7g drożdży instant + 1 łyżka cukru
 1 łyżeczka soli




Drożdże posyp cukrem i pozostaw na 15 minut. 
W małym rondlu podgrzej mleko,wode,  masło i miód, do czasu aż masło całkowicie się rozpuści. 
Wystudź . Wymieszaj  drożdże z przygotowanym wcześniej mlekiem. 
Do dużej miski wsyp 3 szklanki mąki. Dodaj mleko z drożdżami i wymieszaj
Dosyp resztę mąki oraz sól i wymieszaj całość do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Stolnicę posyp mąką, wyłóż na nią ciasto i wyrabiaj przez 3 minuty, do czasu, aż będzie dość elastyczne.
 Pozostaw je na kilka minut zeby odpoczęło. W międzyczasie przygotuj żeliwna patelnie
 Ponownie posyp mąką stolnicę i rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
Za pomocą szklanki lub specjalnej obręczy wytnij z ciasta kółka,podsyp je semolina lub m.kukurydzianą
 Nakryj suchą i cienką ściereczką
 i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1h lub do czasu, aż bułeczki podwoją swoją objętość.
Głęboką patelnię o grubym dnie nagrzej na średnim ogniu bez użycia tłuszczu. 



 Gotowe bułeczki lekko otrząśnij z nadmiaru skrobi i układaj na patelni w taki sposób, by nie stykały się ze sobą. 
Zredukuj ogień na bardzo mały i piecz bułeczki przez 8-10 minut na każdą ze stron. Gotowe muffiny powinny mieć brązowawy kolor.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)