czwartek, 17 września 2015
Angielskie muffiny śniadaniowe
Składniki:
5 szklanek mąki chlebowej
+ troche maki kukurydzianej lub semoliny do podsypania
1 szklanka mleka,
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżki miodu,
45g masła,
7g drożdży instant + 1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Drożdże posyp cukrem i pozostaw na 15 minut.
W małym rondlu podgrzej mleko,wode, masło i miód, do czasu aż masło całkowicie się rozpuści.
Wystudź . Wymieszaj drożdże z przygotowanym wcześniej mlekiem.
Do dużej miski wsyp 3 szklanki mąki. Dodaj mleko z drożdżami i wymieszaj
Dosyp resztę mąki oraz sól i wymieszaj całość do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Stolnicę posyp mąką, wyłóż na nią ciasto i wyrabiaj przez 3 minuty, do czasu, aż będzie dość elastyczne.
Pozostaw je na kilka minut zeby odpoczęło. W międzyczasie przygotuj żeliwna patelnie
Ponownie posyp mąką stolnicę i rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
Za pomocą szklanki lub specjalnej obręczy wytnij z ciasta kółka,podsyp je semolina lub m.kukurydzianą
Nakryj suchą i cienką ściereczką
i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1h lub do czasu, aż bułeczki podwoją swoją objętość.
Głęboką patelnię o grubym dnie nagrzej na średnim ogniu bez użycia tłuszczu.
Gotowe bułeczki lekko otrząśnij z nadmiaru skrobi i układaj na patelni w taki sposób, by nie stykały się ze sobą.
Zredukuj ogień na bardzo mały i piecz bułeczki przez 8-10 minut na każdą ze stron. Gotowe muffiny powinny mieć brązowawy kolor.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz