niedziela, 28 lipca 2013

Ciasto marchewkowe V.......Gâteau aux carottes :)






Skladniki:

330 g drobno startej marchewki
4 jajka
300 ml oleju roślinnego
400 g cukru
250 g przesianej mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu mielonego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
145 g złotych rodzynek
150 g cukru pudru
85 g serka śmietankowego
1 łyżka  miodu
1 łyżeczki aromatu waniliowego

Zmiksować jajka z olejem i cukrem. Mieszać przez 30 sekund.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami.
 Dodać marchewkę i rodzynki. Wlać mieszaninę z jajkami do suchych składników i dobrze wymieszać.
Wlać ciasto do formy dobrze wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku w temperaturze 175°C przez 60 do 70 minut.
Ostudzić ciasto na metalowej podstawce, a następnie włożyć do lodówki aby całkowicie ostygło.
Polewa: zmiksować cukier puder z serkiem śmietankowym i wanilią.
 Rozsmarować polewę na zimnym cieście i  dowolnie udekorowac.....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)