niedziela, 28 lipca 2013
Ciasto marchewkowe V.......Gâteau aux carottes :)
Skladniki:
330 g drobno startej marchewki
4 jajka
300 ml oleju roślinnego
400 g cukru
250 g przesianej mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu mielonego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
145 g złotych rodzynek
150 g cukru pudru
85 g serka śmietankowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczki aromatu waniliowego
Zmiksować jajka z olejem i cukrem. Mieszać przez 30 sekund.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami.
Dodać marchewkę i rodzynki. Wlać mieszaninę z jajkami do suchych składników i dobrze wymieszać.
Wlać ciasto do formy dobrze wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku w temperaturze 175°C przez 60 do 70 minut.
Ostudzić ciasto na metalowej podstawce, a następnie włożyć do lodówki aby całkowicie ostygło.
Polewa: zmiksować cukier puder z serkiem śmietankowym i wanilią.
Rozsmarować polewę na zimnym cieście i dowolnie udekorowac.....
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz