niedziela, 28 lipca 2013

Ciasto marchewkowe.......Gâteau aux carottes




Składniki:

2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.

W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem.

Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
 Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez  45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Krem z philadelphii:

200 g serka philadelphia
6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru, przesianego
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż.
Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze.
Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem.


To zabawne, że do ciasta dodaje się marchew. A jednak carrot cake (gâteau aux carottes) to pyszne ciasto. Przypomina nieco piernik. 
Jest popularne w krajach anglojęzycznych.... i tam to gigantyczny kawałek ciasta marchewkowego z białym lukrem na wierzchu i małą marchewką z marcepanu. 
 Fantastyczne ciasto do kawy czy herbaty, które u mnie znika w mgnieniu oka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)