środa, 3 lipca 2013

Domowa żurawina

Składniki: 1 kg żurawin,
 70 dag gruszek lub jabłek, 
3/4 szklanki wody,
 40 dag cukru

Sposób przygotowania:
 Żurawiny opłukać i osączyć.
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić.
 Zagotować wodę z cukrem. Na gorący syrop włożyć gruszki i chwilę pogotować.
Gdy zaczną się stawać przezroczyste, wyjąć. Włożyć żurawinę i gotować do miękkości.
 Potem dodać gruszki i pogotować 20 minut. Gorącą masę nakładać do słoików suchych i gorących słoiczków.
Zamknąć i pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.




Składniki:
500 g suszonej żurawiny
250 ml soku z żurawiny (niesłodzonego)
500 ml wody
1 pomarańcza
4 łyżki cukru (lub według uznania)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 
1/4 łyżeczki imbiru 
4 goździki


Żurawinę zalać ciepłą wodą i odstawić na 2-3 godziny.
Dolać sok żurawinowy, dosypać cukier oraz sok wyciśnięty z pomarańczy i goździki.
 Wszystko gotować do napęcznienia żurawiny i wyparowania 2/3 płynu.
 Usunąć goździki i wszystko rozdrobnić za pomocą blendera. Przetrzeć przez sito (aby pozbyć się pestek i skórek).
 Przełożyć do garnka, dodać skórkę startą z pomarańczy, imbir, chili, gałkę muszkatołową i cynamon.
Smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając przez około 10-15 minut do zgęstnienia i połączenia się smaków.
 Przed podaniem wystudzić. Można przechowywać w czystym słoiku w lodówce do tygodnia



Składniki:
 do zrobienia 1 sloiczka malutkiego na zime:

ok 200 g żurawiny
3-4 łyżki cukru
1/3 szklanki wody

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)