Składniki: 1 kg żurawin,
70 dag gruszek lub jabłek,
3/4 szklanki wody,
40 dag cukru
Sposób przygotowania:
Żurawiny opłukać i osączyć.
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić.
Zagotować wodę z cukrem. Na gorący syrop włożyć gruszki i chwilę pogotować.
Gdy zaczną się stawać przezroczyste, wyjąć. Włożyć żurawinę i gotować do miękkości.
Potem dodać gruszki i pogotować 20 minut. Gorącą masę nakładać do słoików suchych i gorących słoiczków.
Zamknąć i pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.
Składniki:
500 g suszonej żurawiny
250 ml soku z żurawiny (niesłodzonego)
500 ml wody
1 pomarańcza
4 łyżki cukru (lub według uznania)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru
4 goździki
Żurawinę zalać ciepłą wodą i odstawić na 2-3 godziny.
Dolać sok żurawinowy, dosypać cukier oraz sok wyciśnięty z pomarańczy i goździki.
Wszystko gotować do napęcznienia żurawiny i wyparowania 2/3 płynu.
Usunąć goździki i wszystko rozdrobnić za pomocą blendera. Przetrzeć przez sito (aby pozbyć się pestek i skórek).
Przełożyć do garnka, dodać skórkę startą z pomarańczy, imbir, chili, gałkę muszkatołową i cynamon.
Smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając przez około 10-15 minut do zgęstnienia i połączenia się smaków.
Przed podaniem wystudzić. Można przechowywać w czystym słoiku w lodówce do tygodnia
Składniki:
do zrobienia 1 sloiczka malutkiego na zime:
ok 200 g żurawiny
3-4 łyżki cukru
1/3 szklanki wody
środa, 3 lipca 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz