Składniki (dla 4 osób):
- 4 łodygi rabarbaru
- 250 g truskawek
- 150 g masła
- 75 g mąki
- 100 g cukru
- 150 g śmietany
Kokilki wysmarować masłem.
Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki.
Truskawki umyć, osuszyć i odciąć szypułki. Pokroić na połówki.
W kokilkach ułożyć truskawki i rabarbar. Każdą porcję posypać 2 łyżeczkami cukru
Mąkę posiekać z zimnym masłem dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść na kruszonkę.
Kruszonką posypać owoce i lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut.
Gorące crumble podawać z kleksem ze smietany posrodku !
Moja rada;
Cukier zwykły mozna zastapic cukrem trzcinowym.
Do kruszonki można dodać ulubione dodatki: płatki owsiane, wiórki kokosowe, zmielone orzechy lub migdały.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz