środa, 3 lipca 2013

Crumble z truskawkami i rabarbarem......Crumble aux fraises et rhubarbe

Składniki (dla 4 osób):
- 4 łodygi rabarbaru 
- 250 g truskawek  
- 150 g masła
- 75 g mąki 
- 100 g cukru
- 150 g śmietany

Kokilki wysmarować masłem.
 Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki.
 Truskawki umyć, osuszyć i odciąć szypułki. Pokroić na połówki.
 W kokilkach ułożyć truskawki i rabarbar. Każdą porcję posypać 2 łyżeczkami cukru
 Mąkę posiekać z zimnym masłem dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść na kruszonkę.
Kruszonką posypać owoce i lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut.

Gorące crumble podawać z kleksem ze smietany posrodku !










Moja rada;
Cukier zwykły mozna zastapic cukrem trzcinowym. 
Do kruszonki można dodać ulubione dodatki: płatki owsiane, wiórki kokosowe, zmielone orzechy lub migdały. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)