środa, 3 lipca 2013

Clafoutis z wisniami i pianka ...........................Clafoutis mousseux aux cerises



Składniki (dla 6 osób):
- 400 g czarnej wiśni 
- 100 g mąki 
- 80 g cukru
- 3 jajka 
- 20 cl mleka 
- 1 szczypta soli
- 20 g masła
- cukier puder


Rozgrzac piekarnik do (210 °). Wyplukac  wiśnie, odcedzić  i dokładnie wysuszy ć(mozna wydrylowac). 
Zoltka,cukier i pozostale skladniki wymieszac z zimnym mlekiem.
 Wlać warstwę (1/2 cm) z ciasta na dnie wysypanej formy  i piec 3-4 minut, 
aż ciasto jest sztywne na wierzchu, w ten sposób wiśnie nie opadna na dno! Lekko ostudzic ciasto .
Ubic piane z bialek i wymieszać w pozostałym ciastem
,umozyc wisnie  w równej warstwie,posypać cukrem .
 Wlać ciasto na wiśnie i  piec 40 do 45 min.




 Podawaj clafoutis na ciepło lub zchłodzone!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)