- 400 g czarnej wiśni
- 100 g mąki
- 80 g cukru
- 3 jajka
- 20 cl mleka
- 1 szczypta soli
- 20 g masła
- cukier puder
Rozgrzac piekarnik do (210 °). Wyplukac wiśnie, odcedzić i dokładnie wysuszy ć(mozna wydrylowac).
Zoltka,cukier i pozostale skladniki wymieszac z zimnym mlekiem.
Wlać warstwę (1/2 cm) z ciasta na dnie wysypanej formy i piec 3-4 minut,
aż ciasto jest sztywne na wierzchu, w ten sposób wiśnie nie opadna na dno! Lekko ostudzic ciasto .
Ubic piane z bialek i wymieszać w pozostałym ciastem
,umozyc wisnie w równej warstwie,posypać cukrem .
Wlać ciasto na wiśnie i piec 40 do 45 min.
Podawaj clafoutis na ciepło lub zchłodzone!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz