środa, 3 lipca 2013

Lassi z mango.......Mango lassi.......




Lassi – indyjski napój przyrządzany z jogurtu, wody i przypraw spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. Tradycyjne lassi jest słone i przyprawione chili. Współcześnie popularność zdobyła słodka odmiana tego napoju przyprawiona wodą różaną i różnymi owocami (cytryną, mango, truskawkami).
Składniki
2 filiżanki świeżych posiekanych kawałki mango. Kiedyś mango Alphonso, ale można użyć dowolnego dobrego  mango. Możesz również skorzystać z mrożonego2 szklanki schłodzonego jogurtu( gęstego)2 łyżki śmietany (opcjonalnie)1/2 łyżeczki kardamonu w proszku1 łyżeczka wody rozanej (opcjonalnie)szczypta szafranu (opcjonalnie)cukier do smaku.sposób:
Obrać mango i posiekać.W blenderze lub miksera zmiksowac skladniki
Najlepiej smakuje zimne!
Inny przepis!
Składniki, 2 porcje:
 1 duże dojrzałe mango 1 szklanka jogurtu greckiego 1/2 szklanki chłodnej wody 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1 łyżka cukru szczypta zmielonego kardamonu 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)