niedziela, 28 lipca 2013
Ciasto marchewkowe IV..................Gâteau aux carottes
Ciasto:
5 szklanek startej marchewki
150 g brązowego cukru (do marchewek)
4 jajka
1 szklanka cukru białego
3/4 szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka posiekanego ananasa, odsączonego
2 i 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2-3 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika lub domowa mieszanka
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Krem:
400 g serka philadelphia lub innego serka kremowego lekko solonego
8 łyżek miękkiego masła
1 i 2/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem)
Ciasto:
Starte marchewki zasypać brązowym cukrem, wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę, aby puściły sok.
Do dużej miski wbić jajka, ucierać. Stopniowo dodawać cukier i dalej ucierać do wykorzystania cukru,
masa powinna być gęsta, jasna i puszysta. Stopniowo dodawać olej, dalej ubijać, dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać.
Dodać posiekane ananasy, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, sól,
cynamon i resztę przypraw. Wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać marchew (
razem z sokiem, który puściła) i orzechy włoskie. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o śr. 24 cm) i wygładzić wierzch.
Piec ok. 50 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 175°C.
Po wyjęciu z piekarnika nieco przestudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę i całkowicie wystudzić!
Krem:
Wszystkie składniki kremu utrzeć na gładką masę.
Moja uwaga;
Mozna ozdobic orzechami,migdalami lub starta czekolada.....
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz