niedziela, 28 lipca 2013

Ciasto marchewkowe II..........GATEAU AUX CAROTTES



Ciasto:


   4 jajka,
   1,5 szkl cukru,
   2 szklanki (ubite) utartej drobno marchewki,
   2 szkl mąki,

   3/4 kostki masła,
   2 łyżeczki sody,
   2 łyżeczki proszku do pieczenia,
   2 łyżeczki cukru wanilinowego,
   4 łyżeczki cynamonu,

   3 szklanki grubo posiekanych orzechów



Masło rozpuścic i ostudzic . Jajka ubic z cukrem na puszystą masę, dodaacj delikatnie marchew i pozostałe sypkie składniki.

Wlac masło do masy i bardzo dokładnie wymieszac, następnie przełozyc do natłuszczonej i posypanej bułką formy 20x30cm.
Piec w temp 200°C około 50 minut - do suchego patyczka.



Polewa:
100 g serka topionego śmietankowego,
  100g masła,
  1/2 szklanki cukru pudru
  2 łyżeczki cukru wanilinowego,
    połówki orzechów

Stopione, letnie masło i serek  wymieszac z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Przestudzoną polewą posmarować również wystudzone ciasto!!!.
Można udekorować połówkami orzechów włoskich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)