niedziela, 28 lipca 2013
Ciasto marchewkowe II..........GATEAU AUX CAROTTES
Ciasto:
4 jajka,
1,5 szkl cukru,
2 szklanki (ubite) utartej drobno marchewki,
2 szkl mąki,
3/4 kostki masła,
2 łyżeczki sody,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
4 łyżeczki cynamonu,
3 szklanki grubo posiekanych orzechów
Masło rozpuścic i ostudzic . Jajka ubic z cukrem na puszystą masę, dodaacj delikatnie marchew i pozostałe sypkie składniki.
Wlac masło do masy i bardzo dokładnie wymieszac, następnie przełozyc do natłuszczonej i posypanej bułką formy 20x30cm.
Piec w temp 200°C około 50 minut - do suchego patyczka.
Polewa:
100 g serka topionego śmietankowego,
100g masła,
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
połówki orzechów
Stopione, letnie masło i serek wymieszac z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Przestudzoną polewą posmarować również wystudzone ciasto!!!.
Można udekorować połówkami orzechów włoskich.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz